Na crnom tržištu u Srbiji: Minobacači i bombe gratis uz veću kupovinu oružja

Jurišnja puška AK-47, poznata kao „Kalašnjikov“, može se nabaviti po cijeni od 600 do 1.000 eura (Arhiva)

Stanovnici Srbije legalno posjeduju skoro milijun komada oružja, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova ove države, a prenose u utorak agencije pozivajući se na beogradske medije.

Većinu naoružanja koje građani Srbije legalno posjeduju čini lovačko, sportsko i oružje za ličnu sigurnost, ali država veliki problem ima s nelegalnim oružjem koje je nasljedstvo ratova devedesetih godina prošlog stoljeća, piše Politika.

List navodi kako je velika količina oružja i dalje na crnom tržištu te da kako se jurišnja puška AK-47, poznata kao „Kalašnjikov“, može nabaviti po cijeni od 600 do 1.000 eura.

Bombe i minobacači gratis

„Crno oružje“ se uglavnom nabavlja u rubnim dijelovima Srbije, na granicama s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom.

„Na crnom tržištu na prostoru bivše Jugoslavije ima svega, a u nekoj situaciji mogu se nabaviti i topovi. Prema nekim pričama koje sam čuo, minobacači, ‘zolje’ i bombe se kupcima poklanjaju prilikom veće kupovine oružja“, rekao je za Politiku bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti Srbije Božo Spasić.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prikazu 10 oklopno-izviđačkih automobila BRDM 2, dobijenih od Rusije.

Published On 29 Jul 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO