Mediji: Rasističke objave hrvatske diplomatkinje u Berlinu

Angela Merkel, Izbjeglice
Mađarević je Angeli Merkel, piše portal, u jednom tekstu zamjerila 'nedostatak kulture' zbog izjave da islam pripada Njemačkoj (Reuters)

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u petak se “oštro ogradilo” od stajališta koje je na društvenim mrežama, kako je prenio zagrebački portal Index.hr, objavila djelatnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Elizabeta Mađarević, koja je na diplomatskom mandatu u Veleposlanstvu RH u Berlinu od početka ove godine.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova oštro se ograđuje od stajališta koje je na društvenim mrežama, kako je danas izvijestio Index.hr, objavila djelatnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Elizabeta Mađarević, od siječnja 2019. godine na diplomatskom mandatu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu”, stoji u priopćenju, kako prenosi Hina.

“S obzirom na ozbiljne indicije povrede propisa kojima je uređen rad Službe vanjskih poslova Republike Hrvatske, ali i Zakona o državnim službenicima, djelatnica je odmah pozvana u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, gdje će se, bez odlaganja, utvrditi sve činjenice vezane uz spomenute objave. Nakon utvrđivanja činjenica, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova će poduzeti odgovarajuće mjere propisane Zakonom o vanjskim poslovima i Zakonom o državnim službenicima”, ističe se.

Prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu Elizabeta Mađarević na društvenim mrežama širi rasističke, ksenofobne i homofobne stavove, a njemačkoj kancelarki Angeli Merkel zamjera “nedostatak vlastite kulture”, piše zagrebački portal Index.hr, koji je tu priču objavio i ocijenio skandaloznom.

‘Nedostatak kulture’ Merkel zbog izjave o islamu

Mađarević, kako piše portal, na svom Facebook profilu širi rasističke stavove, piše o “bijeloj Europi” i kako je samo takva Europa “čista”, širi protumigrantske teze, napada prava LGBT zajednice, kako prenosi agencija Tanjug.

Također, kako se navodi, Mađarević je tijekom godina na nekoliko internetskih portala objavila tekstove u kojima napada migrante i izbjeglice, predstavljajući ih kao prijetnju kršćanskoj Europi, a napala je i Istanbulsku konvenciju te samog premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i, još važnije, kako piše Index.hr, njemačku kancelarku.

Mađarević je Angeli Merkel u jednom tekstu zamjerila “nedostatak kulture” zbog izjave da islam pripada Njemačkoj.

Portal navodi i da je novi hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman donedavno bio veleposlanik Hrvatske u Berlinu.

Nakon što je portal objavio screenshotove njezinih komentara, Mađarević se oglasila na Facebooku. 

‘Niti sam dužnosnik, niti političar’

“Niti sam dužnosnik, niti političar, već obična osoba koja ima pravo na privatnost, ali imam svoje konzervativne stavove od kojih ne odstupam i koje dijelim slobodno jer živim u slobodnoj zemlji, a koji su zasnovani na činjenicama”, napisala je između ostaloga Mađarević, kako prenosi zagrebački portal.

Medij navodi kako je taj slučaj toliko skandalozan da bi mogao izazvati ozbiljne probleme u suradnji Hrvatske i Njemačke, pa kaže kako ostaje nada da će premijer Plenković intervenirati ako već njegovi kadrovi na čelu MVEP-a nisu vidjeli problem.

Index.hr podsjeća da će Hrvatska od 1. siječnja iduće godine predsjedavati Europskom unijom, kada će, kako ističu, dobar odnos službenog Zagreba i Berlina biti još važniji.

Njemačka je, ukazuje portal, i dalje najmoćnija članica Unije i hrvatske agende ovise o njemačkoj potpori, ali i zato što upravo Njemačka od Hrvatske preuzima predsjedanje EU-om u drugoj polovici 2020.

Stalna komunikacija, koordinacija i dobri odnosi diplomatskog osoblja dviju zemalja zato su, navodi se, izuzetno bitni.

Izvor: Agencije