Istraživanje: Porast euroskepticizma među mladima u Srbiji

Samo 21 posto ispitanika najvećeg saveznika Srbije vidi u Briselu (EPA)

U Srbiji se više mladih protivi članstvu te zemlje u Evropskoj uniji nego što ga podržava, pokazali su u rezultati istraživanja koje je provela Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS).

Prema Alternativnom izvještaju o položaju mladih, 38 posto ispitanika između 15 i 30 godina kaže „da“  Evropskoj uniji, dok ih je 40 posto reklo „ne“, navodi portal European Western Balkans (EWB).

Naglašavajući kako “nisu samo postotci” ono što brine, EWB upozorava na činjenicu da je prije dvije godine taj odnos bio 42 prema 32 posto u korist eurooptimista i onih koji podržavaju članstvo.

Polovina ispitanika bi živjela u Zapadnoj Evropi

Ovogodišnji izvještaj donosi još negativnih trendova kada je riječ o podršci EU-u – čak 56 posto sudionika istraživanja smatra da bi se u Srbiji živjelo „isto“ ili „gore“ kada bi postala članica EU-a, dok je u 2017. tih odgovora bilo 49 posto, dok bi se, prema mišljenju 33 posto ispitanika, Srbija u vanjskoj politici trebala osloniti na Rusiju.

Samo njih 21 posto najvećeg saveznika Srbije vidi u Briselu, pokazuje istraživanje.

Istovremeno, uprkos tome što smatraju da se Srbija treba okrenuti Rusiji, mladi se ne žele tamo i preseliti, jer skoro polovina ispitanika koji bi željeli napustitie Srbiju rađe bi živjelo u zemljama zapadne Evrope, dok bi samo pet posto njih izabralo Rusiju.

Osim Rusije i EU-a, mladi žele i u Sjedinjene Američke Države, zemlje regije, ali i druge dijelove svijeta, ali nijedan kraj svijeta niti kontinent nije ni blizu privlačan kao članice Evropske unije, kaže za European Western Balkans generalni sekretar KOMS-a Stefan Đorđević.

Izvor: Agencije