CG: Od danas zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru

Ministar zdravlja Crne Gore Kenan Hrapović ranije je saopćio da u toj zemlji od raka pluća oboli oko 400 osoba godišnje (Reuters)

U Crnoj Gori je u srijedu stupio na snagu Zakon o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda, pa je tako zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru, a ko bude prekršio odredbe zakona riskira da plati kaznu i do 20.000 eura.

Ovaj zakon, kojim se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda u javnim zatvorenim prostorijima, osim u casinima, crnogorski parlamentarci su usvojili jednoglasno sa 42 glasa, 31. jula, podsjeća RTCG.

Usvajanjem novog Zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda prestat će važiti Zakon o taksama i više neće biti moguće plaćati takse da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje.

Jasno propisani uslovi izolacije

Postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu.

Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora, odnosno da prostorija mora biti izolirana na način da nije moguć protok duhanskog dima u ostali dio prostora, a površina ne smije biti manja od 10 metara kvadratnih, da zauzima više od 20 posto radnog, odnosno javnog prostora i ne smije biti namijenjena za prolaz u druge prostore.

Novim zakonom nije dozvoljeno pušenje u bilo kojoj prostoriji ili dijelu gdje se konzumiraju hrana i piće.

Ministar zdravlja Crne Gore Kenan Hrapović ranije je saopćio da u toj zemlji od raka pluća oboli oko 400 osoba godišnje, a da liječenje jednog pacijenta, prema podacima iz 2015. godine, košta oko 70.000 eura.

Izvor: Agencije