Zaev: Sjeverna Makedonija zaslužuje nezavisnu crkvu

Svako mora pronaći pozitivno rješenje o problemima. Mi smo dali primjer o tome sa sporazumima sa Bugarskom i Grčkom (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je kako njegova država, koja je suverena, ima pravo na posebnu i nezavisnu crkvu.

Govoreći o odnosima Bugarske i Sjeverne Makedonije, Zaev se dotakao i pitanja neriješenog statusa nekanonske Makedonske pravoslavne crkve, prenosi agencija Tanjug.

“Bugarska pravoslavna crkva je preuzela odlučne korake u odnosu na našu Makedonsku pravoslavnu crkvu – Ohridsku arhiepiskopiju. Bugarski episkopi posjećuju makedonske crkve, a makedonski episkopi posjećuju bugarske. Naši građani koji su vjernici, gledajući dobru saradnju, podržavaju ovo prijateljstvo“, istakao je šef makedonske Vlade za bugarsku agenciju BGNES.

On je rekao kako je Sporazum o prijateljstvu i dobrosusjedstvu, koji su Skoplje i Sofija potpisali 1. augusta 2017. godine, donio veoma pozitivne rezultate za obje države i stavio tačku na jedan sistem koji je “trovao odnose između ta dva susjeda“.

Saradnja i dobrosusjedstvo

Sporazum sa Bugarskom, prema njegovim riječima, stavio je kraj sistemu koji je bio uspostavljen nakon 1945. godine.

“Historijski fakti u vezi sa našom zajedničkom historijom su jasni i od toga nema bježanja. Zajednička komisija o historijskim pitanjima Sjeverne Makedonije i Bugarske treba završiti svoj posao zato što ima moju, kao i podršku od (premijera Bugarske) Bojka Borisova“, naglasio je Zaev.

Zajedno sa bugarskim premijerom Borisovim ohrabrujem historičare da završe posao, dodao je on.

Kaže kako je već postignuta saglasnost oko historijskih likova poput svetih braće Ćirila i Metodija, svetog Nauma, svetog Klimenta, cara Samuila.

“Mi smo potpisali Sporazum, gradimo prijateljstvo, saradnju i dobrosusjedstvo“, napomenuo je Zaev.

Balkan postao evropski

Govoreći o regionalnim pitanjima, premijer Sjeverne Makedonije je rekao kako Balkan nije “bure baruta“, već evropska regija.

Makedonski lider ukazao je kako je prošlost na Balkanu pokazala šta znači promjena granica, smrt, uništenje i izbjeglice.

“Balkan je postao evropski. Svako mora pronaći pozitivno rješenje o problemima. Mi smo dali primjer o tome sa sporazumima sa Bugarskom i Grčkom. Vjerujem kako će se i druge države kretati u tom smjeru“, dodao je.

Prema njegovim riječima, Sjeverna Makedonija u tom kontekstu podržava rješenja koja će graditi prijateljstva i trajan mir, čime će se osigurati veća regionalna saradnja i integracija regije u EU.

“Ovo je rješenje koje će obezbijediti sigurnost i za Albance i za Srbe, kao i za sve druge narode koji žive na Balkanu“, zaključio je Zaev.

Izvor: Agencije