Zaev: Gruevski koristio historiju u političke svrhe

Zoran Zaev
Zaev: Napravili smo korekcije koje su tražile grčke vlasti i očekujemo da će oni to učiniti isto (EPA)

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da “Makedonci nisu prisvajali tuđu istoriju”, već da su bivši premijer Nikola Gruevski i njegova politička elita krenuli u medijsku ofanzivu da opravdaju “identitetski inženjering”.

Prema pisanju sajta makedonske televizije Sitel, Zaev je to napisao na svom Facebook profilu, nakon objavljivanja intervjua za grčku televiziju Alfa, u kojem je, kako je preneto, rekao da su Makedonci prisvajali tuđu, balkansku i svetsku istoriju na svoj račun.

“Ne makedonski narod, već Gruevski i njegova propaganda su sprovodili identitetski inženjering, kako bi zasadili nešto što nije prirodno, niti je suštinski deo makedonskog nacionalnog korena”, napisao je Zaev na Facebooku, nakon kritika makedonskih građana zbog izjave za grčku televiziju.

‘Gruevski posvađao zemlju sa susjedima’

Zaev je dodao da često i duže vremena govori o zloupotrebi istorije u političke svrhe, kao i da je bivša makedonska vlast, putem pokušaja antikvizacije, uspela da posvađa zemlju sa svim susedima i celu deceniju drži zemlju u izolaciji.

“Često i duže vreme javno govorim o zloupotrebi istorije u političke svrhe. Tako je bilo i u intervjuu za grčku televiziju Alfa na kojoj sam bio upitan i na kojoj sam odgovarao za štetne politike nacionalizama i antikvizacije iz prošlosti”, objasnio je makedonski premijer.

Zaev je istakao da ne može njemu da se stavlja na teret nešto što nije on uradio, već “Gruevski i njegova ideološka mašinerija, koja je to činila 10-11 godina”.

Izvor: Agencije