Mediji: Todorići sa švicarskih računa Agrokora izvukli milione eura

Ivica Todorić
Optužnicom su, neslužbeno se saznaje, obuhvaćeni još Ante Huljev, Piruška Canjuga i jedna austrijska državljanka (Reuters)

Sa švicarskih računa Agrokora obitelj Todorić izvukla je najmanje 64 milijuna kuna (8,6 milijuna eura), objavio je u nedjelju Jutarnji list, pozivajući se na nalaz forenzičnog financijskog vještačenja poljske tvrtke KPMG.

Vještačenje KPMG-a Poljska, koje je izradio bivši voditelj te tvrtke u Hrvatskoj i BiH Ismet Kamal, podupire sve ključne teze optužbe u predmetu protiv Todorića i ostalih, odnosno inkriminacije teške više od milijardu kuna, navodi zagrebački dnevnik.

Središnja točka istrage odnosi se na lažiranje financijskih bilanci Agrokora od 2006. do 2015. godine i neosnovanu isplatu dividende Ivici Todoriću i njegovoj nizozemskoj tvrtki Adria Group Holding BV.

Poslovanje s gubicima i isplata dividende

Izrađeno vještačenje u tom je dijelu posve jasno – Agrokor je, zapravo, kroz cijeli taj period poslovao s gubicima, tako da nije bilo mjesta za isplatu dividende vlasniku, a radi se o ukupno 710 milijuna kuna (96,1 milijun eura), ističe Jutarnji list.

Jedan od zanimljivijih dijelova vještačenja odnosi se na poslovanje Agrokorove tvrtke kćeri u Švicarskoj, Agrokor AG u Zugu, ili na odnose Ivice Todorića i njegove obitelji s tom tvrtkom.

Tužiteljstvo Todorića tereti da je sredstva Agrokora AG godinama koristio za privatne potrebe te da je za sebe izvukao najmanje 64 milijuna kuna, podsjeća Jutarnji list.

Agrokor AG bila je tvrtka za centraliziranu nabavu cjelokupne Agrokor Grupe i to radi ostvarivanja boljih ugovornih uvjeta prilikom kupnje raznih roba, ali i zbog mogućnosti korištenja povoljnijih kreditnih linija koje su nudile švicarske banke.

Protok sredstva preko njihova računa stoga je bio velik.

Ivica Todorić, ali i članovi njegove obitelji, tu su činjenicu naveliko koristili i djelomično raspolagali sredstvima kao da su njihova osobna.

Jutarnji list: Najviše potrošila Iva Balent

Kako je utvrdio vještak, činili su to na tri načina – podizanjem gotovine s računa Agrokora AG, plaćanjem privatnih troškova kreditnim karticama tvrtke te podmirivanjem privatnih obiteljskih troškova s računa švicarske tvrtke, koji su djelomično zavedeni kao troškovi reprezentacije, piše zagrebački dnevnik.

Dnevnik navodi da je od svih članova obitelji službenim karticama švicarske tvrtke najviše potrošila Iva Balent, a najmanje Ivica Todorić.

Osim toga iz tvrtke Agrokor AG, prema nalazu vještaka, izvučeno je i 9,2 milijuna švicarskih franaka (8,2 milijuna eura) u gotovini, a novac su u banci podizali Todorićevi suradnici i predavali mu novčanice.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO