Srbija skinuta sa ‘sive liste’ FATF-a

Skupština FATF ocijenila je da je Srbija ispunila sve zahtjeve za skidanje sa "sive liste" (EPA)
Skupština FATF ocijenila je da je Srbija ispunila sve zahtjeve za skidanje sa "sive liste" (EPA)

Srbija je skinuta sa “sive liste” liste FATF-a jer su ispunjeni svi zahtjevi kad je riječ o borbi protiv pranja novca i sprečavanju finansiranja terorizma, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija. 

Skupština FATF ocijenila je da je Srbija ispunila sve zahtjeve za skidanje sa “sive liste”, što znači da zemlja ispunjava uvjete za otvaranje važnog poglavlja u pregovaračkom procesu s Evropskom unijom. 

Srbija je na “sivu listu” FATF-a dospjela jer je procijenjeno da postoje nedostaci u sistemu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. 

U međuvremenu je dokazala opredijeljenost na najvišem političkom nivou za ispunjavanje Akcijskog plana u tom području, pa je skinuta s te liste, potvrdili su u Ministarstvu finansija Srbije. 

Prošle godine Srbija kritizirana

Premijerka Srbije Ana Brnabić prošle godine izjavila je da nije tačno da Srbija nema sistem za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma te podsjetila da je zemlja to pokazala u vrijeme migrantske krize, kada je, dodaje, dobila i pohvale od Evropske komisije i zemalja širom svijeta ne samo zbog humanog postupanja s migrantima nego i zato što je spriječila bilo kakvo finansiranje terorizma.

Brnabić je u obraćanju na zatvaranju Kopaonik biznis foruma, a u vezi s izvještajem međunarodnog tijela za borbu protiv pranja novca (FATF), rekla da su u tom izvještaju korišteni neki standardi s kojima se ne slažu čak ni mnoge zemlje EU-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO