Vučić: Svakog dana nas je manje za 104 čovjeka

Borit ćemo se i nećemo posustati u odbrani Kosova, poručio je patrijarh Irinej (Dimitrije Goll / Tanjug)
Borit ćemo se i nećemo posustati u odbrani Kosova, poručio je patrijarh Irinej (Dimitrije Goll / Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak navečer, nakon razgovora s vladikama na sjednici Sabora Srpske pravoslavne crkve u čijem je fokusu bilo Kosovo, da je njegovo da nastavi boriti se, izvući maksimum od svega što može dobiti za srpski narod, uz čuvanje mira i stabilnosti, ali bez pristajanja na ucjene i davanja onoga što “nije naše pravo, niti smemo da damo”.

On je prenio da je tokom sastanka, koji je trajao dva i po sata, izneo veliku brigu za srpski narod na Kosovu, govorio otvoreno i iskreno o svemu što tišti narod, odgovarao na pitanja, primjedbe…

‘Da razumijemo naše različitosti’

“Čini mi se da smo se dobro razumeli, da je važno da razumemo naše različitosti, ali da poštujemo jedne druge i da verujemo da radimo u najboljem interesu za našu otadžbinu. Govorili smo i o odnosima [bh. entiteta Republike] Srpske i Srbije, o dobrim odnosima, jedinstvenom bukvaru za srpski etnički prostor, memorijalnom centru u Jasenovcu, kao i o važnoj stvari, da u Srbiji, a slično je i na srpskim etničkim prostorima, izgubimo 104 čoveka dnevno, jer više umre nego što se rađa. Nas je svakog dana manje za 104 čoveka, i to su svari na kojima moramo da radimo”, objasnio je Vučić.

Ukazao je da je, poslije otvorene diskusije, s pojedinim episkopima uspio ostvariti racionalan i normalan odnos.

“Govorio sam otvoreno, iskreno, upozoravajući na, a i neke vladike su to dorbo primetile, da nekada nismo bili u punom saglasju sa realnošću i da nas je to skupo koštalo. Ne bih da nam se slične stvari događaju, kao u ne tako dalekoj prošlosti”, rekao je on i izrazio uverenje u plodotvornost sastanka.

‘Pred nama je težak period’

Podvukao je da, za razliku od nekih, smatra da je crkva važan društveni činilac, koji ima pravo na svoje stavove, a koji ne moraju biti isti kao država.

Crkva je, podsjetio je, pomagala na svim teritorijama posebno gdje je srpski narod bio ugrožen, posebno na Kosovu.

“Pred nama je težak period. Izneo sam sve svoje brige. Mislim da je patrijarh [Irinej] odlično razumeo, kao što sam ja razumem njegovu brigu i muke, da neko mora da donosi ne tako lake ovozemaljske odluke. Neko od vladika je rekao: ‘Šta god da uradiš, bićeš uvek nekome kriv.’ Ja sam to odlično razumeo”, prenio je Vučić.

Naveo je da je obavijestio Sabor SPC-a o svim razgovorima i pregovorima, kao što je crkva njega obavijestila o svim svojim brigama i različitim stavovima.

Irinej o Kosovu: ‘Stanje je vrlo teško’

Patrijarh Irinej je, u obraćanju novinarima, rekao kako se Vučić “junački bori za Srbiju, Kosovo … i sve što je vezano za srpsko ime”, navodeći kako je to “ne samo njegov lični stav, već i stav Sabora SPC-a”.

“Borićemo se i nećemo posustati u odbrani Kosova. Koliko ćemo uspeti? Nadamo se u Boga, i istoriju, i pomoć prijatelja da ćemo nešto uspeti. Koliko? Ostaje da vidimo, zavisno od situacije u svetu i onih koji podržavaju nas i drugu stranu”, kazao je Irinej.

Potvrdio je da je najviše pažnje, tokom razgovora, posvećeno razgovorima o Kosovu, te su konstatirali da je “stanje vrlo teško” i da je “vrlo neizvesno kako će se naći rešenje za pitanje Kosova”.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO