Mirjana Marković bit će pokopana uz supruga

I dva dana nakon smrti Mirjane Marković u javnosti se i dalje nagađa hoće li njena djeca doći na pokop (Reuters)
I dva dana nakon smrti Mirjane Marković u javnosti se i dalje nagađa hoće li njena djeca doći na pokop (Reuters)

Marko Milošević, sin Slobodana Miloševića i Mirjane Marković, potvrdio je da će urna s posmrtnim ostacima njegove majke biti položena u grob u dvorištu obiteljske kuće u Požarevcu, čime će ispuniti njezinu želju da počiva pored supruga.

Udovica bivšeg predsjednika Srbije i Savezne republike Jugoslavije Slobodana Miloševića, Mirjana Marković, bit će kremirana u Moskvi, a urna s posmrtnim ostacima bit će u subotu položena u grob u Požarevcu, potvrdio je njezin sin za beogradsku BK televiziju.

Ime Mirjane Marković s datumom rođenja već je ranije upisano pored imena Slobodana Miloševića na nadgrobnoj ploči u dvorištu obiteljske kuće, “što znači da je planirala da i ona počiva na istom mjestu”, pišu Večernje novosti, pozivajući se na izjave susjeda u Požarevcu.

Mediji su, nakon vijesti o smrti Mirjane Marković u nedjelju, špekulirali o tome hoće li biti pokopana u Požarevcu ili, kako su tvrdili pojedini izvori, Marija i Marko Milošević neće dopustiti da majčin grob bude u Srbiji.

Ne zna se hoće li na sahranu doći djeca

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić ponudio je pomoć u organiziranju pokopa, a počasni predsjednik SPS-a i nekadašnji blizak Miloševićev suradnik Milutin Mrkonjić se nada da će “vlast stvoriti uslove da njena deca pokopaju svoju majku u njenoj zemlji”.

U Gradskom odboru Socijalističke partije Srbije Požarevca čekaju odluku svoje središnjice u Beogradu te navode da je vrh SPS u kontaktu sa sinom i kćeri.

“Da bi ona mogla biti pokopana u dvorištu, za tako nešto prethodno je neophodno da se pribavi saglasnost Skupštine grada Požarevca, kao što je bio slučaj i s pokopom Slobodana Miloševića, 18. maja 2006. godine”, podsjećaju beogradski mediji.

I dva dana nakon smrti Mirjane Marković u javnosti se i dalje nagađa hoće li njezina djeca nazočiti pokopu, s obzirom da nijedno od njih ne živi u Srbiji – sin Marko je živio s majkom u Rusiji, a kćer Marija u Crnoj Gori.

Za njom bila raspisana potjernica

Mirjana Marković umrla je u 77. godini u bolnici u Sočiju, gdje je poslije dolaska 2003. godine iz Srbije dobila azil, jer je beogradsko pravosuđe za njom raspisalo tjeralicu u okviru istrage zlouporaba pri dodjeli državnih stanova.

Mirjana Marković i njezin suprug Slobodan Milošević dovode se u vezu i s ubojstvom novinara i vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavka Ćuruvije, ali politička pozadina tog atentata koji se dogodio 11. travnja 1999. godine nije otkrivena.

Četvorica dužnosnika tadašnje Državne sigurnosti (DB) osuđena su ovih dana na ukupno 100 godina zatvora zbog ubojstva Ćuruvije kao supočinitelji, a nalogodavci atentata nisu otkriveni.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO