Prva posjeta premijera Kine Hrvatskoj u 27 godina

Premijer Kine Li Keqiang boravi u prvoj službenoj posjeti Hrvatskoj, tokom koje će učestvovati na samitu šefova vlada država srednje i istočne Evrope i Kine.

Riječ je i o prvoj posjeti jednog kineskog premijera otkad su dvije države prije 27 godina uspostavile diplomatske odnose.

Kineska državna delegacija ima približno 250 članova.

U Banskim dvorima u srijedu je potpisano pet memoranduma i jedan protokol, koji će, uz ostalo, omogućiti izvoz hrvatskog mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu.

Sporazumi se odnose na željeznicu, poljoprivredu, digitalnu saradnju državne uprave s Huaweijem, Hrvatsku banku za obnovu i razvoj, nauku i sport.

‘Dijamantno razdoblje odnosa’

Dva premijera usvojila su zajedničku izjavu dvije vlade, u kojoj su stavili naglasak na razvoj saradnje.

Šef kineske vlade najavio je da dvije države ulaze u “dijamantno razdoblje odnosa”.

“Kad je riječ o robnoj razmjeni, postigli smo saglasnost da ćemo uvoziti više hrvatskih proizvoda koji odgovaraju potrebama kineskih potrošača te zajedno poticati ravnomjerniji razvoj bilateralne robne razmjene. Sinoć je gospodin [Andrej] Plenković pripremio večeru dobrodošlice za mene i na njoj mi preporučio hrvatske poljoprivredne proizvode. Uživao sam u hrani i tim poljoprivrednim proizvodima i, naravno, svi Kinezi imaju istu želju”, istakao je on.

Li je u srijedu pozvao Hrvatsku da pripremi što više turističkih i poljoprivrednih proizvoda za kinesko tržište, ističući spremnost Pekinga da uravnoteži trgovinsku razmjenu s Hrvatskom.

Premijeri razmijenili poklone

Ovo je šesti susret kineskog i hrvatskog premijera u posljednje dvije godine, a u Banskim dvorima razmijenili su poklone.

Plenković je dobio košarkašku loptu, a Li Rimčev električni bicikl, za koji hrvatski inovator u Kini gradi fabriku baterija, te loptu hrvatske nogometne reprezentacije s potpisima.

Dvije države imaju intenzivne odnose, naročito otkad je kineska firma China Road and Bridge Corporation izabrana prije godinu za gradnju Pelješkog mosta.

Sljedeći veliki konkretni projekti mogli bi biti modernizacija pruge Zagreb – Rijeka i hrvatskih luka, rekao je Plenković prije dolaska premijera Kine.

Godišnja trgovinska razmjena dvije zemlje iznosi približno milijardu eura, daleko u korist Kine.

Prošle godine Hrvatsku je posjetilo 250.000 kineskih turista.

Samit 16 + 1 u Dubrovniku 

Nakon bilateralne posjete, Li će u Dubrovniku u četvrtak i petak biti na osmom samitu 16 + 1, formatu u kojem će se sastati s premijerima zemalja srednje i istočne Evrope.

Redovni sastanci na vrhu omogućili su manjim državama da grade i razvijaju odnose s tom svjetskom ekonomskom silom s više od 1,3 milijarde stanovnika.

Kina je posljednjih godina počela više ulagati u srednju i jugoistočnu Evropu.

Inicijativu 16 + 1 smatra integralnim dijelom svog megaprojekta “Jedan pojas, jedan put”, savremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu.

Izvor: Al Jazeera i agencije