Na poziciju predsjednika Hrvatske želi 12 kandidata

Šesti predsjednički izbori u Hrvatskoj održat će se u nedjelju 22. decembra (AP)
Šesti predsjednički izbori u Hrvatskoj održat će se u nedjelju 22. decembra (AP)

Ukupno 12 potencijalnih kandidata za predsjednika Republike Hrvatske predalo je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) svoje kandidature za predsjednika države, prenosi Hina. 

Povjerenstvo sada ima rok od 48 sati da ih prihvati i objavi listu kandidata za predsjednika države – to mora učiniti najkasnije do četvrtka u ponoć, no može to učiniti i ranije.

Kada DIP objavi tu listu i službeno će početi izborna promidžba koja će biti relativno kratka i završiti u ponoć, 20. prosinca.

Kandidature su podnijeli aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, bivši premijer iz Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović, pjevač Miroslav Škoro, europarlamentarac Mislav Kolakušić, ekonomist Dejan Kovač, bivši pravaš i sada čelnik stranke Desno Anto Đapić.

Pregled kandidatura

Isto su učinili redatelj Dario Juričan, koji je promijenio ime u Milan Bandić, kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović, saborski zastupnik Ivan Pernar, predsjednica Starta Dalija Orešković, predsjednik Hrvatske stranke svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca Nedjeljko Babić te nezavisni kandidat Slobodan Midžić, koji je kandidaturu podnio i prije pet godina, ali nije postao kandidat za predsjednika.

Ovoga puta donio ju je samo uz svoj potpis.

Koliko će potencijalnih kandidata uistinu “ući u igru” za Pantovčak, znat će se kad DIP pregleda kandidature i objavi listu kandidata za predsjednika.

Od kandidature je odustao nezavisni saborski zastupnik i bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, koji je od potrebnih 10.000 potpisa prikupio nešto iznad 8.000.

Iako su najavljivali da će i oni ući u utrku za Pantovčak, u konačnici to nisu učinili bivši potpredsjednik Račanove Vlade Ante Simonić, saborski zastupnik i bivši član Mosta Tomislav Panenić i bivši model Ava Karabatić.

Grabar-Kitarović ima potpisa gotovo kao svi zajedno

Aktualna predsjednica u izbornu promidžbu ulazi s najvećim brojem potpisa potpore, gotovo 232.000. Iako je to 100.000 manje nego prije pet godina, Grabar Kitarović prikupila je tek 30-ak tisuća potpisa manje nego svi drugi kandidati zajedno.

Pritom treba napomenuti i kako ih je Milanović prikupljao samo dva od mogućih 12 dana.

Najmanje potpisa, oko 11.000, prikupila je Dalija Orešković koja ja posljednja, kratko prije ponoći, predala DIP-u kandidaturu.

Šesti predsjednički izbori održat će se u nedjelju, 22. prosinca.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO