Nemiri u Crnoj Gori: Usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Glasovima vladajuće većine i SDP-a usvojen je Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Skupštini Crne Gore, javlja podgorički portal Vijesti.

Za Zakon je glasalo 45 poslanika DPS-a, SD-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i Force, kao i poslanici SDP-a.

Poslanici vladajuće koalicije i SDP-a odbili su jednoglasno 103 amandman DF-a čiji su zastupnici nakon incidenta odstranjeni iz Skupštine.

Sjednica je bila prekinuta netom iza ponoći kad se dogodilo naguravanje predstavnika opozicije nakon što je bačena naprava nalik suzavcu, javila je Al Jazeerina reporterka Milica Marinović.

Navodno su u naguravanju počupani mikrofoni ispred predsjednika parlamenta, pa je reagiralo osiguranje.

Potom je osiguranje izvelo premijera Duška Markovića iz skupštinske dvorane.

Prema riječima zastupnika vladajuće koalicije, navodno je flašom u glavu pogođen i jedan zastupnik.

Incidenti su se dogodili kad je usvojen Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti u načelu, te počela rasprava o predloženim amandmanima, a Demokratski front ih je predložio više od stotinu.

Zastupnici koji su napuštali dvoranu nisu odgovarali na novinarska pitanja, pa je medijskim ekipama bilo teško doznati šta se dogodilo unutar parlamenta.

Kasnije su, kako je javila Marinović, pozivajući se na riječi zastupnika vladajuće koalicije predstavnici Demokratskog fronta privedeni i najvjerovatnije odvedeni u policiju.

Deblokada izlaza iz Podgorice

Prethodno je crnogorska policija deblokirala izlaze iz Podgorice i privela nekoliko osoba koje su izašle na ulice u znak protesta protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. No, Al Jazeerin reporter Emir Skenderagić javlja kako su demonstranti, njih nekoliko stotina, probili policijsku blokadu kod Nikšića.

Vijesti javljaju kako skandiraju “Milo, lopove, ne damo ti svetinje” i nose zapaljene baklje.

Demonstranti su se okupili u više crnogorskih gradova kako bi podržali Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i dio opozicije koji se protive zakonu kojim je predviđeno da u državnom vlasništvu budu svi vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore, a koji su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine. Oni neće postati državna imovina ukoliko vjerske zajednice dostave dokaze o pravu svojine vjerskih zajednica nad tim objektima.

Kamenovana policija, ima i privedenih

U međuvremenu je policija, uz pomoć “pauka”, deblokirala tri putna pravca – kružni tok kod podgoričkog aerodroma, Zlaticu, kod restorana “Tri Bora” i Nikšićki put, navodi portal Analitika.

Više osoba, među kojima je i jedno svešteno lice, privedeni su nakon što su se oglušili o naređenja policije da uklone automobile sa bulevara na izlazu iz Podgorice, u naselju Zlatica, javile su Vijesti.

Prema nezvaničnim informacijama, javlja Skenderagić, privedeno je 19 osoba.

Navodno je policija kamenovana u Zeti.

U više crnogorskih opština u toku su blokade saobraćajnica zbog najavljenog usvajanja zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Mandićeve prijetnje

Tokom rasprave u parlamentu, zastupnik Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić upozorio je da će se “desiti katastrofa ako zakon bude usvojen”, podsjećajući kako su “pristalice DF-a ljudi koji imaju iskustvo iz rata”, javila je Anadolija.

“Pozivam sve moje ratne drugove iz ‘91. i ‘99. da budu spremni. Možete da računate na ono najgore. Ako ne odustanete od ovoga, sukobićemo se”, poručio je Mandić.

Njegov stranački kolega Slaven Radunović je upozorio da će zakon prouzrokovati sukobe u Crnoj Gori te da poslanički klub DF-a neće dozvoliti da se zakon izglasa u skupštini.

“Fizički vam nećemo dozvoliti da obavite čin glasanja. Moraćete da nas pobijete ili ćete morati da nas pohapsite ili iznesete odavde”, kazao je Radunović.

Premijer Duško Marković odgovorio je da političari ne smiju podizati tenzije i tražio od zastupnika da se uzdrže prijetnji. Ponovio je da Vlada Crne Gore nema namjeru da otima crkvenu imovinu.

Amfilohije: Zakon protiv pravoslavlja

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je ranije okupljenima na protestu, nakon razgovora sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, kako su predlagali da se o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, raspravlja nakon Božića, ali i da se nastavi dijalog države sa Srpskom pravoslavnom crkvom, javio je Al Jazeerin reporter Emir Skenderagić.

Amfilohije je ponovio kako je “zakon protiv pravoslavlja”, kao i da “nije tačno da se SPC ne želi registrovati”.

Prema njegovim riječima, “neki dijelovi zakona svađaju, a ne mire narod”.

Amfilohije očekuje da predloženi zakonski akt do poslije (pravoslavnog) Božića bude povučen iz parlamentarne procedure.

“Vrijeme je Božića i nije vrijeme za svađu i podjele”, poručio je Amfilohije.

“Dijaloga do sada nije bilo i sada tražimo promjenu nekih dijelova koji apsolutno ne donose mir, nego nespokojstvo i nesreću”, rekao je.

Još je rekao kako “današnji skup sveštenstva, vjernika i građana nije bio politički”.

Brojne policijske snage

Prethodno su se, ispred Sabornog hrama u Podgorici, na protestu zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji su organizirale opozicione stranke Demokratski front (DF) i Prava Crna Gora, okupili brojni građani.

Okupljeni na protestima tvrde da je predloženi zakon usmjeren protiv Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i da bi joj, u slučaju njegovog usvajanja, mogla biti oduzeta vrijedna imovina.

U međuvremenu su brojne policijske snage blokirale prilaz užoj gradskoj jezgri kako bi onemogućili okupljanja ispred Skuštine Crne Gore, na koje su sinoć pozivali predstavnici te dvije stranke.

Crnogorska policija saopćila je u četvrtak da neće dozvoliti okupljanje pristalica opozicionog prosrpskog Demokratskog fronta ispred crnogorskog parlamenta za vrijeme rasprave o prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti jer održavanje skupa nije propisno prijavljeno.

“Policija neće dozvoliti okupljanja u blizini štićenih objekata, a postupat će shodno svojim zakonskim ovlaštenjima u cilju održavanja stabilnog javnog reda i mira, nesmetanog funkcioniranja državnih institucija i očuvanja lične, imovinske sigurnosti i sigurnosti svih građana Crne Gore”, saopćeno je iz crnogorske policije.

Zastupnici u crnogorskom parlamentu danas raspravljaju i izjašnjavaju se o zakonu o slobodi vjeroispovijesti, kojem se protivi Srpska pravoslavna crkva koja taj zakon vidi kao „paravan za otimanje crkava i hramova“, kojih ta vjerska zajednica u Crnoj Gori ima oko 700, prenosi HINA.

Vlada je ranije odbacila takve optužbe, tvrdeći da novi zakon sve vjerske zajednice u Crnoj Gori stavlja u isti položaj.

Skenderagić javlja kako se grupa vjernika i sveštenika oko podne okupila na Blaževom mostu, gdje obavljaju molitvu, uz prisustvo policije.

Premijer Duško Marković u međuvremenu je pozvao da se “prema narodu i sveštenstvu ne primijeni sila”, te da se obezbijedi mir za svakog pojedinca i porodicu u Crnoj Gori.

Blagoslov patrijarha Irineja

Čelnici DF-a u srijedu navečer su iz Beograda, nakon susreta sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom pozvali pristalice da se okupe u četvrtak 11 sati na platou ispred crnogorske Skupštine.

“Nakon blagoslova našeg patrijarha Irineja i razumijevanja i podrške naših episkopija na prostoru današnje Crne Gore zastupnički klub Demokratskog fronta će biti u Skupštini, saopćeno je iz Demokratskog fronta.

Iz te političe partije očekuju da će svi vjernici koji su potpisali peticiju SPC-a u Crnoj Gori braniti, kako su poručili, svoje svetinje i da će biti pred Skupštinom Crne Gore izraziti protest protiv usvajanja zakona za kojeg su iz DF-a ocijenili da je sraman i da napada na Crkvu

Čelnici DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević su prije dva dana u crnogorskom parlamentu objavili da su na zahtjev mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija otkazali protestni skup, no u srijedu popodne otputovali su u Beograd gdje su nakon sastanka sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom objavili da su dobili njegov blagoslov za organizaciju protesta.

U četvrtak ujutro iz crkve su negirali da su dali blagoslov za okupljanje u Podgorici.

Različite izjave iz Srpske pravoslavne crkve

Beogradska patrijaršija i vladika budimljansko-nikšićki Joanikije negirali su tvrdnje lidera opozocionog Demokratskog fronta da imaju blagoslov srpskog patrijarha za okupljanje vjernika ispred zgrade crnogorskog parlamenta u znak protesta protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Sekretar Beogradske patrijaršije, đakon Aleksandar Praščević rekao je Vijestima da je patrijarh srpski Irinej blagoslovio da se stav brani u Skupštini, a ne na ulici, prenio je Tanjug.

Episkop Joanikiije rekao je za ovaj podgorički list da nije dao blagoslov za okupljanje i dodao da sve što radi, radi u dogovoru sa mitropolitom Amfilohijem.

“Moje je da se pomolim da sve protekne u miru a sa sveštenstvom ću dogovoriti gdje ćemo se pomoliti”, rekao je Joanikije.

Episkop je kazao da nikoga ne sprječava da iskaže slobodnu volju i da se on u to ne miješa.

Beta je nakon tog prenijela saopćenje informativne službe Srpske pravoslavne crkve u kojem se navodi da poglavar SPC-a patrijarh Irinej jeste blagoslovio lidere Demokratskog fronta da se na svakom mestu i u svakoj prilici bore i ne odustanu od odbrane SPC-a.

Podgoričke Vijesti objavile su da se Mandić i Knežević iz Beograda u Podgoricu nisu vratili komercijalnim letom već avionom Vlade Srbije, prenosi HINA.

Dvojica čelnika DF-a, Andrija Mandić i Milan Knežević, osuđeni su ranije nepravomoćno na po pet godina zatvora jer su, kako je navedeno u presudi, učestvovali u pokušaju prevrata u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine.  

Izvor: Al Jazeera i agencije