U Srbiji godišnje nastane i do 1,7 tona otpada po stanovniku

Reciklaža vozila propisana je posebnim Pravilnikom prema kojem taksa trenutno iznosi 1.000 eura po toni (Arhiva)

U Srbiji je samo tokom 2018. godine nastalo 11,6 miliona tona otpada, tačnije 1,7 tona po stanovniku, a nedavno provedena revizija upravljanja industrijskim otpadom pokazala je da ne postoji dovoljno efikasan nadzor i koordinacija nadležnih subjekata usljed čega rastu, kako količine tog otpada, tako i gubici.

Posebno brine podatak da su prihodi budžeta od 2014. do 2018. godine bili manji za 6,7 milijardi dinara (57 miliona eura), i to samo zbog uvoza polovnih vozila, koja nakon nekog vremena idu u otpad, prenosi Tanjug.

Stručnjaci i poslovne asocijacije ukazuju na čest slučaj da uvoznici polovnih vozila ne plaćaju naknade za njihovo zbrinjavanje, a najčešće izbjegavaju plaćanja eko takse prilikom uvoza polovnih vozila preko privatnih lica, gašenjem registrovanih firmi nakon uvoza određenog broja vozila ili njihovim namjernim uvođenjem u stečaj.

Vozila opasan otpad

U Centru za reciklažu Beograd ukazuju da je zato važno da nadležne institucije, pronađu model koji će spriječiti takve zloupotrebe.

“Za efikasniji sistem naplate eko takse za vozila, trebalo bi povezati Carinu, Agenciju za zaštitu životne sredine, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo finansija, radi efikasnije kontrole uvoznika, distributera i proizvođača koji vozila stavljaju na tržište Srbije”, kaže Slobodanka Stamenić, referent za ekologiju i PR Centra za reciklažu.

Vozila spadaju u opasan otpad i njihova reciklaža je propisana posebnim Pravilnikom prema kojem taksa trenutno iznosi 12.000 dinara (1.000 eura) po toni vozila.

“To su namjenska sredstva i trebalo bi da se preusmjere na reciklažnu industriju za zbrinjavanje otpadnih vozila”, objašnjava Stamenić za Tanjug.

Kaže i da, ukoliko se ne recikliraju na propisan način, opasne komponente iz vozila mogu izazvati zagađenja zemljišta i vode, ali i ugroziti zdravlje stanovništva.

Miloš Petrović iz Srpske asocijacije uvoznika vozila i dijelova ukazuje da već tri godine upozoravaju na problem neplaćanja taksi i dodaje da godišnje u Srbiju uđe 150.000 vozila, većinom preko fizičkih lica.

Izbjegavanje plaćanja eko takse

“U nekim državama je ograničeno da jedno lice do tri vozila može na svoje ime da uveze i zato mislimo da i kod nas treba da se ograniči taj broj, i da se taksa plaća po emisiji zagađujućih materija, a ne količini, odnosno toni“, navodi Petrović.

Tako bi se, kaže, mnogo više novca slilo u budžet i ne bi moglo tako masovno da se izbjegava plaćanje eko takse.

Ukazuje da se ista taksa sada plaća i na uvoz hibridnih, odnosno ekoloških automobila.

Revizori navode da je problem nedovoljna koordinacija između nadležnih za upravljanje otpadom, inspekcijski nadzor, kao i nedovoljno pouzdan sistem izdavanja i oduzimanja dozvola za upravljanje otpadom.

Za period od 2016. do 2018. utvrđen je rast količine proizvedenog otpada sa 9,2 miliona tona (2016) na 11,6 miliona tona (u 2018).

Podaci pokazuju da oko 80 odsto proizvedenog industrijskog otpada u Srbiji ostaje na lokaciji samog proizvođača, što ukazuje na nizak procenat tretmana industrijskog otpada, kao i na nedovoljno korišćenje otpada kao sirovine, upozorili su takođe revizori na predstavljanju rezultata analize.

Izvor: Agencije


Povezane

Zagrebačka Gradska skupština odlučila je znatno povećati cijenu odvoza otpada. Samo fiksni dio tog troška iznosit će nešto manje od 10 eura. Opozicija se protivi toj odluci, tvrdeći da će cijena odvoza otpada u prosjeku biti dvostruka, a da se kvaliteta usluge u posljednje vrijeme pogoršala. 

Published On 15 Dec 2019

Svake godine u Srbiji se baci gotovo 247.000 tona hrane, što je dnevno više od 670 tona. Centar za unapređivanje životne sredine, koji je uradio istraživanje, navodi da se u toj zemlji najviše bacaju hljeb, meso i povrće. Za taj problem ne postoji jasna zakonska regulativa. 

Published On 15 Dec 2019

Nakon što je grad Beograd ušao u javno-privatno partnerstvo s francusko-japanskim konzorcijumom Suez-Itochu i najavio izgradnju spalionice smeća, nevladin sektor, udruženja za zaštitu životne sredine, ali i opozicija upozoravaju da to nije dobro rješenje za problem otpada. Tvrde da bi spalionica samo dodatno zagadila prirodu, a građane Beograda obavezala da privatnoj kompaniji u narednih 30 […]

Published On 29 Oct 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO