Evropski čelnici pozvali na pregovore sa S. Makedonijom i Albanijom

Edi Rama, Zoran Zaev
Evropski čelnici smatraju da će odluka o pokretanju pregovora testirati sposobnost Unije da ispuni obećanja i gleda u budućnost (EPA)

Čelnici institucija Europske unije zatražili su otvaranje pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, prenosi Anadolija.

Trenutačni predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i Ursula von der Leyen, koja će na funkciju stupiti 1. studenog, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, napisali su zajedničko pismo u kojem su lidere zemalja članica pozvali na pokretanje pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

U pismu se navodi kako se EU suočava sa strateškim izborom.

Smatraju kako će odluka o pokretanju pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom testirati sposobnost Unije da ispuni obećanja i gleda u budućnost.

Navodi se i kako svijet prolazi kroz brze promjene.

‘Učinile što je traženo’

Dodaje se i kako bi, da bi EU zadržala svoju međunarodnu ulogu i zaštitila svoje interese, treba integrirati zemlje koje su izrazile interes i ispunile zadatke i obveze za pokretanje procesa pristupanja.

“Sjeverna Makedonija i Albanija su učinile ono što je od njih traženo”, navodi se u pismu.

Rečeno je i kako vjeruju da je pravo vrijeme za pokretanje pregovora o članstvu s dvjema zemljama.

Europski lideri će se 17. i 18. listopada sastati u Briselu.

Očekuje se da će na summitu, koji će posljednji put biti održan pod trenutačnom europskom administracijom, biti razgovarano o procesu članstva Sjeverne Makedonije i Albanije.

Izvor: Agencije