Srbija pristupila Euroazijskoj ekonomskoj uniji

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić u Moskvi je potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini s Euroazijskom gospodarskom unijom i njezinim državama članicama, javlja Tanjug.

Nakon potpisa na Sporazum, Brnabić je izjavila kako taj čin “aposlutno ne pravi Srbiji problem na putu ka Evropskoj uniji”.

“Bruxelles je to još jednom danas potvrdio. Ovo je ekonomski sporazum, nije politički sporazum. Mi kao zemlja imamo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i imamo pravo na sporazume o slobodnoj trgovini sa međunarodnim organizacijama i pojedinačnima zemljama”, rekla je Brnabić.

Objasnila je i kako Srbija, do trenutka kada uđe u EU, “ima pravo na ovakve sporazume, a u trenutku ulaska mora raskinuti sporazume o slobodnoj trgovini sa svim ‘trećim’ zemljama, odnosno sa svim drugim međunarodnim organizacijama”.

“Do tada imamo pravo i mislim da je u interesu Srbije da ima što više ovakvih sporazuma o slobodnoj trgovini”, dodala je.

Prema njenim riječima, “sporazum nikako nije u suprotnosti sa evropskom politikom Srbije”.

“Mislim da je ovo komplementarno sa našom evropskom politikom i našim evropskim putem”, rekla je.

Proširena lista proizvoda na koje nema carine

Prethodno je ruski premijer Dmitrij Medvedev, obraćajući se predstavnicima članica Unije na sjednici Euroazijskog međuvladinog vijeća, izjavio kako očekuje da će “Srbiji potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini biti povećana trgovinska razmjena jer će pojedini proizvodi biti oslobođeni carina”.

Sporazumom se proširuje lista proizvoda iz Srbije koji se mogu uvoziti bez carina na područje članivca Unije, a povećavaju se i kvote za određene robe za koje važe ograničenja, javlja Beta.

Definira se i odgovarajuća lista bescarinskih roba koje se mogu iz članica Unije uvesti u Srbiju.

Euroazijsku gospodarsku uniju, koja je utemeljena 1. siječnja 2015. godine, čine Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Armenija i Kirgistan, dok Moldavija ima status promatrača.

Cilj Unije je suradnja usmjerena ka zajedničkom gospodarskom interesu.

Sporazum će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan što obuhvata tržište od oko 185 milijuna ljudi.

Ostaju carine na automobile

Srbija potpisivanjem sporazuma neće postati članica Euroazijske gospodarske unije, jer članstvo i nije bilo tema pregovora koji su se vodili od 2016. godine, već prvenstveno trgovinske kvote za sir, cigarete i druge proizvode.

Prema Sporazumu, Srbija će u članice Unije moći bez carina izvoziti i sir, cigarete, neograničene količine voćnih rakija.

No, ostaje carina na izvoz automobila iz Srbije.

Ukupna robna razmjena Srbije sa članicama Unije u prošloj godini je iznosila 3,4 milijarde dolara, a 90 posto ukupne trgovinske razmjene se realizira s Rusijom.

Primjena sporazuma će početi kada ga ratificiraju parlamenti Srbije, Rusije, Kirgistana, Armenije, Bjelorusije i Kazahstana.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada