Hahn traži od EU-a da se nagrade dostignuća Sjeverne Makedonije

Johannes Hahn sa Zoranom Zaevom: Evropljani trebaju odati priznanje tim naporima i dostignućima (EPA)

Evropski komesar za proširenje Johanes Hahn je izrazio nadu kako će lideri Evropske unije u četvrtak ili petak dati zeleno svjetlo da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji odobri početak pregovora o članstvu.

On je to izjavio u srijedu navečer u Briselu, poslije sastanka s premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom i šefom makedonske diplomatije Nikolom Dimovim.

Hahn je pozdravio dostignuća Sjeverne Makedonije i atmosferu saradnje u Sobranju, koju je sa svojim timom stvorio premijer Zaev, objavljeno je na internetskoj stranici Evropske komisije.

Kredibilna evropska perspektiva

“Mislim da mi, kao Evropljani, trebamo odati priznanje tim naporima i dostignućima”, dodao je Hahn.

Evropski komesar je kazao kako bi otvaranje pristupnih pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju također bilo snažan signal i podsticaj za čitavu regiju.

Hahn je dodao “da, ako svi napori koje je Sjeverna Makedonija uspješno učinila ne budu valjano nagrađeni, onda, naprimjer, nema podsticaja ni za Srbiju i Kosovo da uđu u suštinski dijalog o budućnosti koegzistencije”.

“Jedini pravi razlog da to učine je kredibilna evropska perspektiva”, zaključio je Hahn.

‘Moja Vlada bi mogla biti mrtva’

Ranije je Zaev upozorio je lidere EU-a kako će njegova Vlada “biti mrtva” ukoliko Brisel ne donese odluku o početku pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije s EU-om.

“Ako lideri članica EU-a u četvrtak ili petak donesu negativnu odluku za početak pregovora ili je još jednom odlože, naša Vlada će biti mrtva”, rekao je on u Beču.

Makedonski premijer je objasnio kako je zastupnicima obećan početak pregovora ukoliko podrže promjenu Ustava i imena države, kao i sporazume Grčke i Makedonije.

On je kazao da zemlje Zapadnog Balkana moraju riješiti mnogo problema i da im je za to potrebna motivacija od EU-a.

Izvor: Agencije