Putin u Beogradu: Moskva zabrinuta zbog poteza Prištine

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin danas je boravio u službenoj posjeti Beogradu, gdje mu je domaćin bio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Nakon zvaničnih razgovora, obilaska Hrama Svetog Save, prvi čovjek Rusije otputovao je nazad iz prijestolnice Srbije u večernjim satima.

Prije zvanične konferencije za novinare dva predsjednika, Putin je Vučića odlikovao Ordenom Aleksandra Nevskog.

Lider Srbije je na ruskom jeziku rekao kako je “za mene i za Srbiju je dobijanje ovog ordena velika čast i velika odgovornost u budućem radu na širenju saradnje sa Rusijom. Moja zahvalnost nije po protokolu, ona je duboka i iskrena i ova nagrada ima veliki značaj za mene.”

„Putin je od najvećeg značaja za Rusiju, on ju je podigao i zaštitio, kao i srpski narod. Srpski narod neće zaboraviti kada je 2015. po naredbi predsjednika Rusija stavila veto na rezoluciju po kojoj Srbi su trebali da budu proglašeni za genocidni narod. Tada je Putin zaštitio istinu i pravdu i zato imamo veliku odgovornost za sve što ćemo raditi u budućnosti.“

Prije obraćanja dvojice lidera objavljeno je kako su ministri dvije države potpisali nekoliko sporazuma iz domena tehnologije, komunikacija, socijalne sigurnosti, socijalne zaštiti, razvoja digitalne tehnologije, istraživanja i korištenja svemirskog prostora u mirnodopske svrhe, željezničkog saobraćaja, inovacija, skladištenja zemnog plina, razvojnih investicija…

Provokativni potezi

Na konferenciji za medije, Putin je naveo kako je u stalnom kontaktu sa liderom Srbije, te kako su vođeni partnerski i konstruktivni razgovori u kojima su razmijenili mišljenja o raznim pitanjima

“Kosovske vlasti poduzele nekoliko provokativnih poteza. Rusija u potpunosti dijeli zabrinutost Srbije, potezi kosovskih lidera mogu dovesti do napetosti na Balkanu”, rekao je ruski lider.

Vučić je na konferenciji rekao kako su on i gost iz Rusije dugo razgovarali “o svim poslovima pred nama”.

Naveo je kako su razgovarali o infrastrukturnom zajedničkom djelovanju, posebno na željeznicama. Vučić je istakao kako je posebno ponosan da je Srbija disciplinovana zemlja, “sve svoje obaveze plaćamo, kod nas nema više dugova i problema”.

U fokusu dvojice predsjednika bile su, među bilateralnim temama, i aktuelna situacija u regiji, prije svega pitanje Kosova, čiju nezavisnost Rusija ne priznaje i pruža potporu Srbiji u UN-u, međunarodnim organizacijama i institucijama.

Večeras su dva predsjednika obišla Hram Svetog Save.

Uoči Putinovog dolaska, večer ranije u Beograd je stigao šef ruske diplomacije Sergej Lavrov. Na aerodromu “Nikola Tesla” dočekao ga je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Prema Dačićevim riječima, “poseta predsednika Putina događaj od izuzetne važnosti u dugoj istoriji prijateljskih odnosa dve zemlje”.

Uži format razgovora

Program posjeta šefa ruske države počeo je na aerodromu “Nikola Tesla” gdje je Putina dočekao Vučić.

Tokom popodneva uslijedio je sastanak u užem formatu dvojice predsjednika, susret izaslanstava Srbije i Rusije, a potom i potpisivanje bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsjednika.

“Kada smo se prvi put videli u Sočiju pre šest godina, tada je tu bio i gospodin Lavrov, najviše smo pričali kako da Srbija vraća dugove. Sada sve plaćamo na vreme i taj problem više ne postoji”, rekao je Vučić tokom razgovora s Putinom.

Vučić je zahvalio Putinu “na podršci nezavisnosti i poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije”, govoreći mu da “Rusija uvek može da računa da će u Srbiji imati saveznika”.

“Srbija i Rusija su iskreni prijatelji i hoću lično da vam zahvalim na tome što ste mnogo energije, truda rada, vremena i, ja bih se usudio da kažem i poštovanja i ljubavi, uložili u napredak srpsko-ruskih odnosa”, rekao je Vučić. 

‘Dobro je da su odnosi sve bolji’

“Duhovna bliskost dva naroda rezultirala je i suradnjom, a naša robna razmjena dosegnula je gotovo dve milijarde dolara. Suradnja prednjači u područjima infrastrukture i energetike”, rekao je Putin.

Ocijenio je i da je “dobro što su odnosi sve bolji”.

“Drago mi je da imam priliku posjetiti prijateljsku i bratsku Srbiju i razgovarati o tome što je urađeno i što se još može uraditi”, naveo je Putin.

Zahvalio je Vučiću na angažmanu u razvoju bilateralnih odnosa.

Beogradski mediji prenose kako će Putin u Beogradu dočekati i najmanje 70.000 ljudi iz cijele države.

Uz sigurnosne mjere na najvišoj razini, o Putinovoj sigurnosti, kako je najavljeno, brine više od 5.000 domaćih policajaca i pripadnika tajnih službi te oko 300 do 350 ruskih pripadnika sigurnosti koji su ranije doputovali u Beograd.

Zbog Putinova posjeta Beograd danas ima poseban režim prometa, brojne ulice su zatvorene, pojedine od njih još od srijede u 22.00 sata do četvrtka u 20.00 sati, a u svim gradskim školama je najavljena skraćena nastava.

Putinov posjet prati 600-ak akreditiranih domaćih i inozemnih novinara, snimatelja i fotoreportera, a u izvješću iz Beograda agencija Associated Press napominje da Putin dolazi u svoj četvrti posjet Srbiji od 2001. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije