Hrvatska: Srbin osumnjičen za masakr u Škabrnji

Škabrnja
U Škabrnji su ubijeni deseci civila i vojnika kada su pripadnici bivše JNA pod Mladićevim zapovjedništvom i srpske paravojne postrojbe ušli u mjesto (Al Jazeera)

Za ubojstva 30 civila i 13 vojnika u hrvatskom mjestu Škabrnja u zaleđu Zadra 18. i 19. studenoga 1991. zadarska policija osumnjičila je 59-godišnjeg Srbina koji živi u Sidneyju i ima australsko državljanstvo, kako je izvijestila Policijska uprava zadarska.

PU zadarska u četvrtak je izvijestila o završenoj kriminalističkoj istrazi ratnih zločina na području Škabrnje 1991. godine.

Prema pisanju medija radi se o Zoranu Tadiću, dobrovoljcu iz Loznice, koji je zapovijedao specijalnim vodom benkovačkih specijalaca, kako prenosi Hina.

Voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršić istaknuo je da je u dugotrajnom i zahtjevnom kriminalističkom istraživanju utvrđeno da je tada 32-godišnji Z. T., državljanin Srbije, kao zapovjednik 2. specijalnog voda TO Benkovac izravno odgovoran za mučenja, zlostavljanja i ubijanje 43 Škabrnjana, 30 civila i 13 vojnika, u čijim je ubojstvima i sam sudjelovao.

Kriminalistička istraga: Ratko Mladić odgovoran za zločine

Danas 59-godišnji Z. T. živi u Sidneyju i ima australsko državljanstvo, a osumnjičen je da je, postupajući protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i protivno odredbama Ženevske konvencija o postupanju s ratnim zarobljenicima, počinio kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika.

Policijska uprava zadarska izvijestila je i o završenoj kriminalističkoj istrazi ratnih zločina iz koje, kako je rečeno, nedvojbeno proizlazi da je Ratko Mladić odgovoran za zločine 18. i 19. studenoga 1991, kada je zapovijedao napadima na Nadin i Škabrnju.

I u njegovu dnevniku stoji “da se zbriše i kvalitetno očisti rajon Škabrnja-Nadin”.

Protiv njega je podneseno posebno izvješće.

Izvor: Agencije