Dodik: Ako Kosovo uđe u UN, isto će tražiti i Republika Srpska

Stranci ne mogu argumentaciju, koju koriste za Kosovo, da isključe u Bosni i Hercegovini, kaže Dodik (AP)

Ukoliko dođe do uključivanja Kosova u Ujedinjene narode i druge međunarodne institucije, taj isti put zatražiće i Republika Srpska, izjavio je predsjednik tog bh. entiteta, Milorad Dodik.

Prema njegovim riječima, Skupština Republike Srpske donijela je rezoluciju u kojoj se navodi da će, u slučaju uspostavljanja novog međunarodnog principa i prakse u priznavanju prava na samoopredjeljenje, “Republika Srpska insistirati na utvrđivanju državnog statusa”.

“Taj dokument je i dalje na snazi i od toga nećemo odustati”, rekao je Dodik za Večernje novosti.

Poručuje i da “stranci uporno primjenjuju duple aršine” te upozorava da “ne mogu argumentaciju, koju koriste za Kosovo, da isključe u Bosni i Hercegovini”.

“U tom pogledu, rješenje odnosa između Beograda i Prištine na trajnoj osnovi moralo bi da podrazumijeva i rješenje pitanja statusa Republike Srpske”, kazao je Dodik.

‘Nisu ni postavljene trajne granice’

Na konstataciju da je Zapad osjetljiv na njegove izjave i inicijative usmjerene na nezavisnost bh. entiteta Republika Srpska, Dodik uzvraća da je i on “osjetljiv na to što devalviraju srpska nacionalna i državna prava, ali i Dejtonski sporazum”.

Na pitanje misli li da je podjela Kosova jedno od mogućih rješenja, odgovara da je pregovaračka pozicija Srbije danas “daleko jača i moćnija”.

“Ako dođemo u poziciju da o tome razgovaramo, spreman sam da se okupe svi državni i nacionalni faktori Srba, a tu ubrajam i nas iz Republike Srpske, i da se najozbiljnije i ta tema stavi na dnevni red, jer se čini kao jedina koja bi mogla da bude relevantna za razmatranje. Treba iznijeti sva stanovišta za i protiv, bez emocija i kalkulacija. Na kraju krajeva, ovdje nisu ni postavljene trajne granice”, zaključio je Dodik.

Izvor: Agencije