Crna Gora šalje vojnike na Kosovo

U mirovnoj misiji na Kosovu služit će dva crnogorska oficira (EPA)

Zastupnici Skupštine Crne Gore usvojili su odluku o upućivanju 40-ak pripadnika Vojske ove zemlje u međunarodnu misiju “Odlučna podrška” u Afganistanu te dva časnika u misiju Kfora na Kosovu.

Za takvu odluku je glasalo 45 zastupnika, dok je jedan je bio protiv.

Ministar obrane Predrag Bošković rekao je ranije, tokom rasprave u parlamentu, da su se “članstvom u NATO stekli uslovi za pojačano prisustvo Crne Gore u međunarodnim misijama, koje za državu znači kredibilitet u međunarodnoj zajednici”.

“Aktivnim učešćem i doprinosom država pokazuje odgovornost i svijest za potrebom očuvanja bezbjednosti u svijetu”, rekao je Bošković, navodeći da je 24 posto pripadnika Vojske Crne Gore već bilo u nekim mirovnim misijama.

Po njegovim riječima, “misije za vojnike predstavljaju profesionalni izazov, priliku da se pripreme za rad u multinacionalnom okruženju i realnim uslovima, kao i da razmjenjuju iskustva sa kolegama iz oružanih snaga drugih država”.

Demokratski front protiv

Zastupnik Demokratske partije socijalista i predsjednik parlamentarnog Odbora za bezbjednost Obrad Stanišić smatra da će “slanje oficira na Kosovo doprinijeti miru i stabilnosti, ne samo u toj državi, nego i regionu i šire”.

Smatra da je “cilj misija osposobljavanje vojnika, prilagođavanje na međunarodnu saradnju i sticanje iskustava koji će po povratku prenositi Vojsci Crne Gore”.

No zastupnik Demokratskog fronta Andrija Mandić smatra da odluka o upućivanju vojnika na Kosovo nije dobra odluka.

“Ovo nije dobra odluka, niti dobro rješenje. Ovo je istrajavanje na politici koja nas je duboko podijelila u Crnoj Gori, a kulminacija je bila 2008. godine, kada je Crna Gora priznala samoproglašenu južnu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju za nezavisnu državu”, rekao je Mandić.

Njegov stranački kolega Milutin Đukanović podsjetio je da se na Kosovu trenutno nalaze tri misije – UNMIC Ujedinjenih naroda, EULEX Europske unije i NATO-misija Kfor.

“Ako je ijedna od ovih misija antisrpska, onda je to Kfor. Zar nije dovoljno na Kosovu da postoji misija Ujedinjenih nacija? Očigledno da nije, jer NATO koji kontroliše Kfor ne vjeruje UN-u zato što je u Savjetu bezbjednosti nešto pitaju i Rusija i Kina”, naveo je Đukanović.

Izvor: Agencije