Vučić strahuje od razvoja događaja na Kosovu

Kosovski Albanci kažu Evropi u lice da ih ne interesira Briselski sporazum, kaže Aleksandar Vučić (Tanjug)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je veoma zabrinut zbog poslednjih događaja na Kosovu i da se plaši da su Albanci rešili da, uz nečiju prećutnu ili suštinsku podršku, ne samo unesu nemire i strah u Srbe, već i da preduzmu neke druge mere.

On je podsetio da su nemiri i neredi bili okidač za davanje nezavisnosti Kosovu te naglasio da Albanci ne rade ništa sami.

“Znam kako je išlo do 2003. godine. Tada smo imali usaglašenu priču ‘standardi pre statusa’. Standardi ni tada nisu postojali, kao ni danas. Nekakav klik, okidač za davanje takozvane nezavisnosti, bili su nemiri i neredi. U svemu ovome me brine to što znam da sve ovo što rade ne rade sami”, kazaio je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

Prvo ZSO, pa energetika

Rekao je da su izjave Albanaca zastrašujuće i dodao da ga brine apsolutno ćutanje međunarodne zajednice.

“Oni u lice kažu Evropi i svetu: ‘Nas ne interesuje zajednica srpskih opština, nas ne interesuje Briselski sporazum.’ Oni ne žele da provedu ono što je međunarodni ugovor, a međunarodna zajednica, koja je garant, ćuti i ne zanima ih”, kazao je Vučić.

Kada je reč o zahtevima Albanaca vezano za oblasti energetike predsednik Srbije je poručio: “Šta hoćete u energetici?”.

Podsetio je da u Briselskom sporazumu piše da treba nastaviti razgovore o energetici i da nisu sprovedene one stvari koje su dogovorene, a to je ZSO.

“Oni pričaju o sporazumu koji ne postoji”, naglasio je predsednik Srbije.

Podsetio je da je svakom evropskom lideru doneo Briselski sporazum i da oni na to sede, pogledaju u njega, pa spuste glavu ili gledaju u plafon, dodajući da Evropska unija ima drugih većih problema, kao što su odnosi sa SAD-om, Kinom, ali i situacija u Italiji.

‘Prećutna ili suštinska podrška’

Rekao je da se plaši da su Albanci rešili da, uz nečiju prećutnu ili suštinsku podršku, ne samo unesu nemir i strah među Srbe, posebno povratnike južno od Ibra, već i onim što su radili direktoru Kancelarije za KiM Marku Ðuriću i neprovođenjem istrage ubistva čelnika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, unesu strah i na sever i onda, u nekom trenutku, preduzmu neke druge korake i mere.

Zamolio je međunarodnu zajednicu da povede računa o tome.

Izvor: Agencije