Hoxhaj: Završni dijalog sa Srbijom u junu

Enver Hoxhaj tvrdi da će, po rješenju spora Grčke i Makedonije, sva pažnja Evropske unije biti usmjerena na dijalog Beograda i Prištine (EPA)

Potpredsednik Vlade Kosova Enver Hoxhaj je izjavio da bi “završni deo” dijaloga sa Srbijom mogao da počne u junu i da se očekuje da se taj proces završi do kraja godine.

On je za prištinski list Koha ditore rekao da je trenutno na vrhu prioriteta Evropske unije spor oko imena Makedonije i Grčke, a da će kada se taj spor reši, sva pažnja biti usmerena na dijalog Beograda i Prištine.

“Prvi sastanak može da bude održan u junu, a postoje i neki principi na kojima bi trebalo da se dijalog zasniva. Postoji i vremenski okvir, prema kojem bi se proces mogao da bude zaključen do kraja 2018. godine, ili do sredine naredne godine”, tvrdi Hoxhaj, navodi se u pres klipingu Unmika.

Ranije ove sedmice predsednik Kosova Hashim Thaci izjavio je, posle sastanka sa austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom, da će rezultat dijaloga sa Srbijom biti međusobno priznanje i članstvo Kosova u svim organizacijama.

Rezultat dijaloga ‘win-win’

“Rezultat dijaloga će biti ‘win-win’, rekao je Thaci.

S druge strane, direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je u četvrtak da nema najava o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Ako bude najava, kaže Đurić, Beograd će biti spreman da razgovara, ali na ozbiljan način i sa ljudima koji su spremni da sprovode sporazume.

“A ne sa onima koji se javno rugaju svakom obliku dogovaranja i sporazumima koje su sami postigli”, rekao je Đurić.

Izvor: Agencije