Šešelj najavio posjetu Ulemeku i Jovanoviću, pa ‘da zajedno oslobađaju Kosovo’

Policija, SRS, Srbija, beograd, Protest, Miredita - Dobar dan
Grupa radikala pokušala je probiti kordon policije ispred Centra za kulturnu dekontaminacije, ali je njihov pokušaj spriječen (Dimitrije Goll / Tanjug)

Skup pristaša Srpske radikalne stranke (SRS) u Beogradu protiv festivala “Miredita – Dobar dan” završen je u srijedu navečer, a lider stranke Vojislav Šešelj najavio je da će u iduća dva dana posjećivati zatvor “Zabela” kako bi razgovarao s dvojicom osuđenih za ubojstvo premijera Zorana Đinđića.

Šešelj je rekao da će u četvrtak posjetiti Milorada Ulemeka – Legiju, a u petak Zvezdana Jovanovića, obojicu nazvavši “srpskim junacima”.

“Ja ću im preneti poruku da Srbija čeka Legiju i Zvezdana da zajedno oslobađamo Kosovo. Za danas smo završili, mirno se povlačimo i odlazimo”, rekao je Šešelj, kako prenosi Beta.

Pokušali probiti policijski kordon

Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović osuđeni su na 40 godina zatvora. 

Te je presude potvrdio i Vrhovni sud Srbije 29. prosinca 2008. godine, dok nalogodavci Ðindićeva ubojstva nisu otkriveni do danas.

Grupa pripadnika SRS-a pokušala je tijekom skupa probiti kordon policije ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju gdje se održava festival, ali je policija spriječila taj njihov pokušaj, prenio je Tanjug.

Ispred zgrade u kojoj je postavljena izložba nalazio se kordon policije, a radikali su prvobitno stali na desetak metara, da bi zatim pokušali probiti se do zgrade.

Poslije incidenta s policijom Vojislav Šešelj se obratio svojim pristašama rekavši im da su oni kao srpski patrioti zaustavljeni u središtu Beograda, “umesto da zajedno s policijom sprečavaju ovu bruku i otvaranje festivala”.

Šešelj: Doći će vrijeme za odgovaranje zbog izdaje

Navodeći da u goste s Kosova nisu došli ljudi koji priznaju ustav te da su ih pozvali oni koji su ga odavno priznali kao neovisnu državu, Šešelj je poručio da “izdaja u Srbiji nikad nije dugo trajala i da će doći vreme kad će svi da odgovaraju zbog toga”.

Ulicu dalje, zbog održavanja festivala “Miredita-Dobar dan” prosvjedovala je i skupina u kojoj je bio predsjednik Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova Simo Spasić.

U beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju u srijedu navečer je otvoren peti festival “Miredita – Dobar dan”, koji će predstaviti suvremenu kulturnu scenu Prištine.

Izvor: Agencije