Vučić: Nisam dobio poziv za Putinovu inauguraciju

Predsjednik Srbije će 7. maja, na dan Putinove inauguracije, biti u zvaničnom posjetu Ankari (Tanjug)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da još nije dobio pozivnicu za inauguraciju ruskog predsednika Vladimira Putina, ali da možda dobije poziv za dan ili dva.

“Ja se i dalje nadam skorašnjem pozivu, a da li će ga biti videćemo. Ne mogu da kažem da očekujem, nadam se (Putinovom pozivu). Ovih dana ćemo imati potvrdu ili negaciju ovog što sam rekao”, zaključio je Vučić.

Primetio je, međutim, da je malo lidera u svetu, izuzev turskog predsednika Rejepa Tayyipa Erdogana, koji su, poput njega, imali toliko sastanaka sa Putinom. 

Vučić je rekao novinarima u Beogradu i da ne vidi ništa sporno u tome što je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvan na Putinovu inauguraciju, a on nije, dodajući da je Srbija nezavisna zemlja.

“Nezavisna posle mnogo godina i u donošenju svojih odluka. Da budete nezavisni u svemu tome potrebna vam je mnogo snažnija ekonomija, potrebno vam je mnogo snažnije ruikovodstvo nego što smo imali. Potrebno vam je da izdržite mnoge stvari u međunarodnoj areni koje nije jednostavno izdržati”, objasnio je. 

Zašto Putin nije pozvao Vučića?

“Izbor Srbije je njen put ka EU i njeno prijateljstvo sa Rusijom, Kinom i Turskom i da nikome ne dozvoli da se u to meša. I da ne uvede sankcije Ruskoj Federaciji. Izbor Srbije je da bude vojno neutralna”, rekao je Vučić, kod Stambol kapije u Beogradu, odakle je ispratio četvoro biciklista iz Srbije i Turske koji kreću put Istanbula povodom predstojeće Vučićeve posete Turskoj. 

Naime, kako je ranije saopšteno, Vučić će 7. maja, za kada je zakazana Putinova inauguracija, biti u zvaničnoj poseti Ankari, gde će boraviti na poziv turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Susret je, kako je medijima rečeno u kabinetu predsednika Srbije, zakazan pre nekoliko meseci.

Beogradski mediji spekulišu o mogućim razlozima izostanka Putinovog poziva.

Navode da bi jedan od razloga mogao da bude Vučićev odnos sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa kojom se samo u proteklih mesec dana video dva puta i tom prilikom izjavio da će se sa njom konsultovati oko rešenja kosovskog pitanja.

Kao drugi razlog pominje se raniji ruski zahtev da pripadnici Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu dobiju diplomatski status, zbog čega su SAD javno izrazile zabrinutost.

Rusija je svoj zahtev obrazložila i činjenicom da i pripadnici NATO-a u Srbiji uživaju diplomatski status.

Izvor: Agencije