Policija zabranila skupove u Hrtkovcima, Šešelj ne odustaje

Predsjednik Srpske radikalne stranke i osuđeni ratni zločinac, uprkos zabrani policije, ne odustaje od odlaska u Hrtkovce (Arhiva)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potvrdilo je da neće dozvoliti nijedno okupljanje 6. maja u Hrtkovcima i navelo da će zvanična rješenja o zabrani skupova, onima koji su prijavili, biti uručena u zakonskom roku.

“Iako je više političkih organizacija zvanično prijavilo ili najavilo skupove u ovom mestu, nijedno okupljanje neće biti dozvoljeno. Zvanična rešenja o zabrani skupova, onima koji su prijavili, biće uručena u zakonskom roku”, saopćio je MUP Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da će preduzeti sve neophodne mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi osiguralo provođenje donesenih rješenja.

‘Radikalski đurđevdanski uranak’

Predsjednik Srpske radikalne stranke i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, uprkos zabrani policije, ne odustaje od odlaska u Hrtkovce 6. maja.

Kaže da tamo “neće mitingovati, već će se razmileti”.

Šešelj je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije poručio da će “to biti radikalski đurđevdanski uranak”.

“Naše pravo niko ne sme da ukida i osporava. U svakoj varijanti 6. maja idemo u Hrtkovce, molimo Boga da bude lepo vreme, da ne bude blata”, rekao je Šešelj.

On je dodao da su mitinzi “slobodna stvar”, a kaže i da na radikalskim skupovima “nikada nije bilo nasilja”.

Zvanično osuđen za ratne zločine

“Nema nikakvog razloga za zabranu. Nama ne smeta kontramiting, jer postoji tačno mesto gde ćemo mi biti”, kazao je Šešelj i istakao da će skup osiguravati radikali.

“Mi nikada nismo izazivali tuče sa policijom. Ako nas policija spreči, mi ćemo šetati po Hrtkovcima. Ako nas policija napadne, mi ćemo odmah da sednemo na zemlju. To je naša stara taktika, tada policija ne tuče. Ako skup bude zabranjen, tako ćemo postupiti”, rekao je Šešelj.

Radikali su najavili da će održati skup u Hrtkovcima na 26. godišnjicu okupljanja nakon kojeg je uslijedilo iseljavanje Hrvata iz tog vojvođanskog sela, za što je Šešelj pred Rezidualnim mehanizmom za međunarodne krivične sudove punopravno osuđen na deset godina zatvora.

Izvor: Agencije