Hrvatska opozicija traži ostavku ministra zbog Agrokora

Zdravko Marić, Hrvatska, Ministar financija
Marić: 'Nisam bio u sukobu interesa niti sam povrijedio načela djelovanja' (EPA)

Hrvatski ministar financija Zdravko Marić u utorak je najavio iz Bruxellesa da će svakako poduzeti pravne korake kako bi osporio odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, po kojoj je povrijedio načela obnašanja javne dužnosti u slučaju “Agrokor”.

Povjerenstvo je, naime, u ponedjeljak nakon šestosatne sjednice većinom glasova odlučilo da su bivša ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić te Zdravko Marić povrijedili načelo obnašanja javne dužnosti u tom slučaju, no za to nije predviđena nikakva kazna.

Odlučeno je i da je Marić sudjelovanjem na sastancima s predstavnicima Agrokora te onima radne skupine za izradu “lex Agrokora” propustio zaštititi vlastitu vjerodostojnost u obnašanju javne dužnosti.

Marić je novinarima izjavio kako je bio na sjednici Povjerenstva i dao svoje očitovanje, odgovarao na pitanja te odmah nakon toga krenuo za Bruxelles, tako da u ovom trenutku jedino što zna jest ono što je vidio u medijima.

“Formalno nisam dobio pisanu odluku, a kada je dobijem, detaljno ću je proučiti i procijeniti kako ću je komentirati. Prema onome što sam vidio, svakako mogu reći da ću se pripremiti, poduzeti pravne radnje kako i na koji način osporiti tu odluku jer smatram da nisam bio u sukobu interesa, što je Povjerenstvo već jednom potvrdilo, niti sam povrijedio načela djelovanja”, istaknuo je.

Marić najavio ulaganje prigovora

Posebno je, kaže, nezadovoljan činjenicom što je njegov predmet objedinjen s drugim predmetima.

“Vidio sam da je napravljen jedan manevar, ne znam iz kojeg razloga i ne smatram ga ni opravdanim ni razumljivim, a to je da se moj predmet objedini s drugima koji su bili nakon toga i tu ću također uložiti prigovor. Dao sam iskaz koji sam potpisao i predao Povjerenstvu i svatko može vidjeti da niti jedan od tih sastanaka o kojima se govorilo ja osobno nisam inicirao nego sam na njih dolazio na poziv”, poručio je Marić.

Naglasio je da nije sudjelovao u kreiranju bilo kakvih novih rješenja koja se tiču Agrokora, niti je bio “nekakva operativna kontakt-točka, što oštro odbacujem”.

“Moj angažman na tim sastancima je bio u preliminarnoj fazi, kada je trebalo utvrditi stanje stvari i analizirati na temelju javno dostupnih podataka. Nakon toga moje uloge nema”, naglasio je.

Upitan je li sada bliže odlasku s ministarskog položaja, o čemu se u posljednje vrijeme nagađa u hrvatskoj javnosti, Marić je odgovorio da ne bi povezivao te dvije stvari.

“Ne bih uopće povezivao te dvije stvari. Kao što sam i do sada govorio, dok sam ministar i cijelo ovo vrijeme u svim svojim aktivnostima nastojim raditi stručno, profesionalno, odgovorno i sukladno zakonskim regulama”, rekao je ministar.

Dodao je kako poštuje sve institucije Republike Hrvatske, ali da ima svoja prava, ne samo kao ministar nego i kao građanin.

Komentirajući odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, oporbeni čelnici u utorak su zatražili Marićevu ostavku.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Davor Bernardić u izjavi novinarima ocijenio je da je “ovo Vlada sukoba interesa”.

“Nakon jučerašnjeg priznanja ministra Marića da je na tajnim sastancima bio kao predstavnik Vlade jasno je da je premijer Plenković itekako upoznat sa svime što se događalo u Agrokoru i da je u grupi Borg Plenković broj 1, a Marić broj 2”, rekao je Bernardić.

‘Situacija jasna’

Ustvrdio je da Marić hitno mora otići i izrazio uvjerenje da će vrijediti isti kriteriji kao što su vrijedili za odlazak Martine Dalić.

“Nakon svih dokaza koje smo vidjeli pozivam glavnog državnog odvjetnika da poduzme nešto, ne da se skriva, jer je situacija jasna i maske su pale. Plenkovića pozivam da smijeni Marića, a ako ga ne smijeni, to će biti jasan dokaz da ova Vlada štiti kriminal i korupciju“, poručio je Bernardić.

I čelnici tzv. Amsterdamske koalicije: GLAS-a, Hrvatske seljačke stranke (HSS), Istarskog demokratskog sabora (IDS) te vjerojatno budućeg člana, Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), u utorak su na konferenciji za novinare poručili da se ministar financija Zdravko Marić nakon jučerašnje odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa “mora zahvaliti i otići”.

Stjepan Čuraj, saborski zastupnik Hrvatske narodne stranke (HNS), koja je partner HDZ-u u vlasti, poručio je kako Marić svoju vjerodostojnost prije svega mora objasniti svojim biračima i građanima, ali ne misli da treba podnijeti ostavku.

“Želimo da se naše povjerenje u rad ministara bazira na kvaliteti zakona, provedbi i konsolidaciji, a ako govorimo o ministru financija, onda se to odnosi na konsolidaciju javnih financija i, naravno, ne daj Bože, nekim protuzakonitim radnjama. Tu smo vrlo jasni, a što se tiče ministra Marića, pričekat ćemo da čujemo što će nam naši partneri reći, kakva su njihova stajališta. Legalisti smo i tu je pitanje ministrove vjerodostojnosti, koju on mora, prije svega, objasniti svojim biračima i građanima”, izjavio je Čuraj novinarima.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je u utorak stav da ministar financija Zdravko Marić ne treba otići s te pozicije, istaknuvši da se Povjerenstvo uopće nije bavilo konceptom sukoba interesa niti je on utvrđen ni kod njega ni kod bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

“Povjerenstvo se uopće nije bavilo konceptom sukoba interesa niti je on utvrđen kod bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva i ministra financija. Vrlo je važno da ta poruka bude jasno shvaćena, na temelju čega i o čemu je točno odlučivalo Povjerenstvo. Koliko je meni poznato, Povjerenstvo se isključivo bavilo člankom 5 i načelima djelovanja”, komentirao je Plenković novinarima na upit treba li Marić otići iz Vlade, što zahtijeva oporba nakon odluke Povjerenstva.

“Kada imate jednu ozbiljnu, izvanrednu situaciju, onda odgovornost onoga tko upravlja Vladom je velika i to je nešto što u svim ‘ex post’ komentarima i analizama oni koji nisu u toj poziciji ne mogu uopće percipirati”, kazao je premijer novinarima na završnom danu samita Srednjoeuropske incijative (SEI). 

Plenković: Bili smo na razini odgovornosti

Ocijenio je da sve što je napravljeno u vezi sa sprječavanjem šire gospodarske krize nije adekvatno percipirano.

“Minimizira se stvaran problem, a maksimizira se jedan pristup koji bi se trebao voditi baš onako kako si to netko zamišlja da u kriznim situacijama treba djelovati. Realnost je ponešto drugačija”, dodao je.

Ustvrdio je da nitko od članova i članica Vlade ni u jednom trenutku nije povrijedio načela djelovanja, a to su, kaže, i savjesno i odgovorno i nepristrano ponašanje, čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerenih dužnosti. 

“Mislim da smo svojim potezima bili na razini odgovornosti, nismo bili na razini politikantstva i bezidejnosti kao što su bili članovi oporbe tada ili oni koji su danas oporba, a tada su bili dio vlasti. No, to je njihova odgovornost i nešto što će ocjenjivati građani kada budu valorizirali doprinos svakoga od nas”, kazao je premijer.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u utorak je kazao da je Povjerenstvo za sukob interesa u predmetima Martine Dalić i Zdravka Marića “utvrdilo da tu nije bilo sukoba interesa” te je zahtjeve oporbe da ministar Marić zbog toga napusti Vladu prokomentirao riječima “što se babi htilo, to se babi snilo”, uz poruku da ministar neće dati ostavku.

Na kraju krajeva, dodao je, zakon u takvim odlukama ne predviđa sankcije, pa to dovoljno govori koliko je u takvim slučajevima povrijeđen zakon.

Smatra da je Povjerenstvo dosta široko tumačilo zakon, ali ni na taj način nije bilo moguće izreći bilo kakvu sankciju, pa ministar ne može ni snositi političku odgovornost.

Izvor: Agencije