Video: Spomenik Titu postavljen u Podgorici


Video: Anadolija

Spomenik nekadašnjem predsjedniku Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josipu Brozu Titu postavljen je danas na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici, a sutra će biti svečano otkriven kada se obilježava Dan oslobođenja Podgorice, javlja agencija Anadolija.

Skupština crnogorske prijestolnice je 30. oktobra usvojila prijedlog gradonačelnika Ivana Vukovića da Josipu Brozu Titu u Podgorici bude podignut spomenik. 

U obrazloženju prijedloga navedeno je, između ostalog, kako je Crna Gora jedna od rijetkih država koje se mogu ponositi svojim antifašističkim naslijeđem, kao i činjenicom da je prvi općenarodni najveći ustanak u tom trenutku bio podignut upravo u Crnoj Gori, u čemu je i te kako bio značajan uticaj Josipa Broza.

Višedecenijski Titograd

Podgorica je u periodu od 1946. do 1992. godine nosila ime Titograd.

Spomenik će sutra svečano otkriti gradonačelnik Podgorice Vuković i crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković.

Na postamentu spomenika piše: „Josip Broz Tito, 1892-1980 , Zahvalni građani Titograda i Podgorice“.

Izvor: Agencije


Povezane

Jedan kolekcionar iz Bugojna pokušava da sačuva od zaborava lik i djelo Josipa Broza Tita. U svojim kolekcijama koje broje više od 30.000 eksponata, posjeduje i jedinstvenu kolekciju o Titu, koju planira da pokloni muzeju na čije se osnivanje čeka već osam godina.    

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO