Ramush Haradinaj odbacio stav Beča

Haradinaj tvrdi da bi promjena granica rezultirala tragedijama na Balkanu (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj odbacio je stav Austrije da je spremna prihvatiti svaki dogovor Srbije i Kosova, uključujući korekciju granica.

On je, kako je prenio prištinski Zeri, rekao da je ideja o promjeni granica “mrtva” i da bi, kako je naveo, takav scenarij rezultirao samo tragedijama na Balkanu.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u utorak je u Prištini rekao da će Austrija prihvatiti svako rješenje koje dogovore Srbija i Kosovo, uključujući korekciju granica.

Nakon obraćanja austrijskog kancelara novinarima u Prištini, prištinski medij Gazeta Express konstatira da je zvanični Beč već počeo lobirati za ideju o korekciji granica, pokušavajući je nametnuti i drugim evropskim zemljama.

Jedan od najvećih investitora na Kosovu

Kurz je ove sedmice posjetio Beograd, a potom i Prištinu, gdje je s najvišim predstavnicima vlasti Kosova razgovarao o nastavku pregovora o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i procesu evropskih integracija te bilateralnim odnosima.

Austrijski kancelar prilikom sastanka s Haradinajem rekao je da mu je drago što je Austrija jedan od najvećih investitora na Kosovu i da zato “od naroda Kosova traži da podrže dijalog između Srbije i Kosova”.

“Drago mi je što smo jedan od najvećih investitora na Kosovu. Zato tražim od naroda Kosova da podrže dijalog između Prištine i Beograda jer mislim da je uspješan ishod tog dijaloga osnova vaše evropske perspektive i, također, prilika da živite zajedno u miru i stabilnosti”, rekao je kancelar Austrije, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO