Ivica Todorić prebačen u istražni zatvor u Zagrebu

Osnivač koncerna Agrokor Ivica Todorić u srijedu navečer sletio je u zagrebačku zračnu luku “Franjo Tuđman” nakon što je sud u Londonu 25. listopada udovoljio hrvatskom zahtjevu za izručenjem.

Todorić je u zagrebačku zračnu luku iz Londona sletio iza 20:50 sati, nakon čega je prebačen u istražni zatvor u Remetincu.

Todorićev zrakoplov, u kojem je bilo i više hrvatskih novinara na povratku s turističkog sajma u Londonu, poletio je s Heathrowa iza 18 sati, a Todorić je u zračnu luku došao ranije u pratnji policije i kratko rekao da se osjeća dobro.

Todorića u Remetincu čeka uobičajena zatvorska procedura, od pregleda do oduzimanja stvari pa smještaj u najvjerojatnije jednokrevetnu sobu.

U četvrtak ispitivanje u tužiteljstvu

Uručit će mu i sudsko rješenje o određenju istražnog zatvora, na koje ima pravo žalbe.

Nakon noći u zatvorskoj ćeliji Todorića očekuje ispitivanje u tužiteljstvu, gdje će ga suočiti s optužbama i ponuditi mu da iznese obranu.

Istražni mu je zatvor određen zbog utjecaja na svjedoke, a, kako se doznaje, u cijeloj istrazi neispitan je ostao tek jedan svjedok.

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ranije u srijedu nije želio govoriti o izručenju osnivača Agrokora Ivice Todorića pojasnivši da “detalji o tome nisu za javnost”.

I u policiji su rekli da detalji predaje bilo koje osobe nisu dostupni javnosti, što vrijedi i u ovom slučaju.

Britanski sudac Duncan Ouseley odlučio je 25. listopada u Londonu da će osnivač Agrokora biti izručen Hrvatskoj. 

Na Visokom sudu u Londonu tada je održano ročište na kojem je donesena konačna odluka o tomu ima li Todorić pravo na žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj.

Odbačen zahtjev za žalbu

Odlukom suca Ousleyja, koji je odbacio zahtjev obrane da se Todoriću omogući žalba, prvostupanjska odluka postala je pravomoćna.

Sutkinja Vestminsterskog suda Emma Arbuthnot u prvostupanjskom postupku odobrila je 23. travnja izručenje osnivača Agrokora Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

Iako je na ročištu u rujnu obrana Ivice Todorića najavljivala nove dokaze, na raspravi 25. listopada, kako je ocijenio sud, nije predočeno ništa novo i cijela se njezina argumentacija svela na to da je Hrvatska izdala Europski uhidbeni nalog prerano, prije no što se moglo sa sigurnošću zaključiti da će istraga završiti podizanjem optužnice i suđenjem.

Visoki sud odbio je 24. srpnja Todorićev zahtjev da mu se odobri pravo na žalbu na prvostupanjsku presudu od 23. travnja.

Nakon što mu je odbijena žalba, Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga se sasluša, što mu je odobreno i ročište je bilo zakazano za 6. rujna.

Todorić se tada pojavio u društvu novih odvjetnika – Cherie Blair, supruge bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, i Jamesa Hinesa, odvjetnika specijaliziranog za gospodarske prijevare i izručenja.

Oni su tada zatražili odgodu odluke uz obrazloženje da su tek preuzeli slučaj, da im treba vremena da se upoznaju s predmetom te da raspolažu novim dokazima o politički motiviranom progonu.

Hines, koji je jedini govorio, spomenuo je u obraćanju iskaze hrvatskom Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) koji su procurili u javnosti i aferu “Hotmail” te kazao kako se nada da će moći dokazati utjecaj političara na istragu.

Međutim, umjesto toga Hines je sat i pol pokušavao dokazati da je Europski uhidbeni nalog izdan prerano, bez potvrđene optužnice, samo na temelju odluke o pokretanju istrage, što, po njegovu mišljenju, ne predstavlja jamstvo da će do optužnice doista i doći, drugim riječima, da je uhidbenim nalogom prejudiciran ishod istrage.

Nakon što mu je potvrđena odluka o izručenju Hrvatskoj, Todorić je izjavio da je “malo razočaran”, ali da je spreman za daljnje bitke.

Todorić: ‘Spreman sam za Remetinec’

“Ovo je za mene bio jedan poslovni potez. Odlučio sam doći u London, ostao godinu dana i za to vrijeme sam obavio zadaće koje sam sebi postavio. Ostajem ovdje još oko 25 dana. Naravno da sam malo razočaran, ali u krajnjoj liniji ja moram ići dalje u bitku i mislim da me ovo neće zaustaviti i da će krenuti još jače naprijed”, izjavio je Todorić.

Na upit je li spreman za Remetinec odgovorio je: “Kako ja ne bih bio spreman? Ja sam na sve spreman.”

Također je dodao da ne vidi za što bi u Hrvatskoj mogao biti osuđen.

Kazao je da je u proteklih godinu dana prikupio čitav niz informacija, dokaza i činjenica te dodao da je protiv hrvatskog premijera Andreja Plenkovića podnio kaznenu prijavu za udruživanje u zločinačku organizaciju.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) u listopadu 2017. izdalo je tjeralicu za Ivicom Todorićem, osumnjičenikom u aferi “Agrokor”.

Todorić je uhićen lani 7. studenog u Londonu, kamo se sklonio nakon izbijanja afere, na temelju Europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog je dana pušten na slobodu uz jamčevinu 100.000 funti i mjere opreza.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna (153,7 milijuna eura) pokrenulo je istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante, 12 Agrokorovih menadžera te revizora.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO