Gradska skupština: Podgorica dobija spomenik Titu

Spomenik Josipu Brozu Titu u Skoplju: Podijeljeni stavovi zastupnika u podgoričkoj skupštini treba li čelniku SFRJ spomenik i u glavnom gradu Crne Gore (EPA)

Bivši predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito dobit će spomenik u Podgorici, odlučeno je na sjednici Skupštine glavnog grada Crne Gore u utorak.

Za taj prijedlog bilo je 38 odbornika, odnosno predstavnika vladajuće koalicije i opozicijskog Građanskog pokreta URA.

Protiv prijedloga gradonačelnika Ivana Vukovića bili su odbornici Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije.

Odbornici Demokrata napustili su sjednicu lokalnog parlamenta prije nego što je počela rasprava o toj temi.

Glasovima vladajuće koalicije odbijen je prijedlog opozicije o uvođenju zabrane gradnje na području Njegoševog parka i nekadašnje kasarne Morača, kao i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o javnoj vodoopskrbi na teritoriji glavnog grada.

Gradonačelnik Vuković, obrazlažući taj prijedlog, rekao je da “nije u pitanju nikakva nostalgija, niti jugonostalgija”.

Pravo na državu i naciju

“Radi se o adekvatnom odnosu o onome što su temeljne vrijednosti crnogorskoga društva, koje su danas napadnute i u Crnoj Gori od određenih društveno-političkih struktura, a, nažalost, i sve više u Evropi. Mi smo dužni, kao društvo, da pošaljemo poruku i da kažemo da Crna Gora ostaje vjerna antifašističkoj tradiciji, bez koje ne bi bilo ni Crne Gore ni građanskog društva u kojem danas živimo”, poručio je on.

Odbornici DF-a rekli su da se podizanje spomenika Titu sada potencira da bi se u drugi plan stavili pravi problemi u glavnom gradu Crne Gore.

Naveli su da ne mogu glasati za podizanje spomenika Titu i zbog Golog otoka, ali i zato što je “on direktno odgovoran za bratoubilaštvo u Crnoj Gori, zato što je naredio bombardovanje Podgorice, kao i za slabljenje Srbije da bi Jugoslavija bila jača”.

Odbornik vladajuće Demokratske partije socijalista Stefan Ćulafić naveo je da je Tito vratio Crnoj Gori pravo na državu i naciju i da je njegovom zaslugom, smatra on, stavljena u istu ravan s drugim federativnim republikama.

“Prepoznao je luču slobode, koja je krenula iz Crne Gore, koja je dala preko 18.000 žrtava, 253 narodna heroja”, rekao je Ćulafić.

Izvor: Agencije


Povezane

Jedan kolekcionar iz Bugojna pokušava da sačuva od zaborava lik i djelo Josipa Broza Tita. U svojim kolekcijama koje broje više od 30.000 eksponata, posjeduje i jedinstvenu kolekciju o Titu, koju planira da pokloni muzeju na čije se osnivanje čeka već osam godina.    

Published On 01 Jul 2017

Poruke koje su svjetski državnici ostavljali poslije smrti Josipa Broza Tita našle su se na aukciji u Španiji. Riječ je o listovima iz spomen-knjiga, za koje se sumnja da su ukradeni iz nekadašnjeg Muzeja 25. maj. Najveću početnu cijenu od 600 dolara ima poruka koju je ostavio Jasser Arafat, a na prodaju su ponuđene i […]

Published On 26 May 2017
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO