Gradska skupština: Podgorica dobija spomenik Titu

Spomenik Josipu Brozu Titu u Skoplju: Podijeljeni stavovi zastupnika u podgoričkoj skupštini treba li čelniku SFRJ spomenik i u glavnom gradu Crne Gore (EPA)

Bivši predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito dobit će spomenik u Podgorici, odlučeno je na sjednici Skupštine glavnog grada Crne Gore u utorak.

Za taj prijedlog bilo je 38 odbornika, odnosno predstavnika vladajuće koalicije i opozicijskog Građanskog pokreta URA.

Protiv prijedloga gradonačelnika Ivana Vukovića bili su odbornici Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije.

Odbornici Demokrata napustili su sjednicu lokalnog parlamenta prije nego što je počela rasprava o toj temi.

Glasovima vladajuće koalicije odbijen je prijedlog opozicije o uvođenju zabrane gradnje na području Njegoševog parka i nekadašnje kasarne Morača, kao i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o javnoj vodoopskrbi na teritoriji glavnog grada.

Gradonačelnik Vuković, obrazlažući taj prijedlog, rekao je da “nije u pitanju nikakva nostalgija, niti jugonostalgija”.

Pravo na državu i naciju

“Radi se o adekvatnom odnosu o onome što su temeljne vrijednosti crnogorskoga društva, koje su danas napadnute i u Crnoj Gori od određenih društveno-političkih struktura, a, nažalost, i sve više u Evropi. Mi smo dužni, kao društvo, da pošaljemo poruku i da kažemo da Crna Gora ostaje vjerna antifašističkoj tradiciji, bez koje ne bi bilo ni Crne Gore ni građanskog društva u kojem danas živimo”, poručio je on.

Odbornici DF-a rekli su da se podizanje spomenika Titu sada potencira da bi se u drugi plan stavili pravi problemi u glavnom gradu Crne Gore.

Naveli su da ne mogu glasati za podizanje spomenika Titu i zbog Golog otoka, ali i zato što je “on direktno odgovoran za bratoubilaštvo u Crnoj Gori, zato što je naredio bombardovanje Podgorice, kao i za slabljenje Srbije da bi Jugoslavija bila jača”.

Odbornik vladajuće Demokratske partije socijalista Stefan Ćulafić naveo je da je Tito vratio Crnoj Gori pravo na državu i naciju i da je njegovom zaslugom, smatra on, stavljena u istu ravan s drugim federativnim republikama.

“Prepoznao je luču slobode, koja je krenula iz Crne Gore, koja je dala preko 18.000 žrtava, 253 narodna heroja”, rekao je Ćulafić.

Izvor: Agencije