Vučić i Stoltenberg 8. oktobra u Beogradu

Jens Stoltenberg je u razgovoru s Aleksandrom Vučićem istakao kako snažna i prosperitetna Srbija znači više sigurnosti i stabilnosti u regiji (EPA)
Jens Stoltenberg je u razgovoru s Aleksandrom Vučićem istakao kako snažna i prosperitetna Srbija znači više sigurnosti i stabilnosti u regiji (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse Jens Stoltenberg sastat će se 8. oktobra u Beogradu.

Dodaje se kako će njihov razgovor o tome šta Srbija želi postići većom saradnjom s vojnom alijansom organizirati Beogradski bezbjednosni forum.

Tanjug je ovu posjetu najavio prije nekoliko dana, ali se u tom trenutku, zbog delikatnosti posjete, nije znalo gdje će ona biti realizirana i kada.

Iz Bezbjednosnog foruma u srijedu je najavljeno kako će razgovor biti organiziran u ponedjeljak, 8. oktobra u 11:30 sati, a glavne teme dijaloga bit će – kako će se razvijati odnosi Srbije i NATO-a, u kojim oblastima postoji najveći potencijal za jaču saradnju i kakve su praktične koristi za građane Srbije i regije.

Prostor za drugačiji dijalog

Organizatori su osnivači Foruma – Beogradski fond za političku izuzetnost, Beogradski centar za bezbjednosnu politiku i Evropski pokret u Srbiji, a razgovor će moderirati Sonja Liht.

Šef NATO-a je od stupanja na tu dužnost otvorio prostor za drugačiji dijalog sa zvaničnim Beogradom.

Prije godinu dana u razgovoru je s Vučićem u Briselu istakao kako snažna i prosperitetna Srbija znači više sigurnosti i stabilnosti u regiji zapadnog Balkana te ponovio kako NATO poštuje suverenu odluku Srbije o vojnoj neutralnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO