U Srbiji počinje vojna vježba ‘Platinasti vuk 2017’

Vježba 'Platinasti vuk 17' trajat će do 23. juna (Reuters)

U Srbiji u ponedjeljak počinje međunarodna vojna vježba “Platinasti vuk 17”, u kojoj će učestvovati 450 vojnika iz devet država, saopćilo je srbijansko Ministarstvo odbrane.

U Beograd je u nedjelju doputovalo 80 pripadnika Nacionalne garde američke savezne države Ohio, koji će učestvovati u vojnoj vježbi u bazi “Jug” kod Bujanovca, na jugu Srbije.

Uz domaćine, pridružit će im se i vojnici iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Mađarske, Slovenije, Velike Britanije i Crne Gore.

Najveći kontingent stranih oružanih snaga koji je do sada doputovao iz SAD-a u Srbiju na aerodromu “Nikola Tesla” dočekali su srbijanski ministar odbrane Zoran Đorđević i američki ambasador Kyle Scott.

Vježba “Platinasti vuk 17” trajat će do 23. juna i predstavlja nastavak saradnje koja će se produbljivati i narednih godina, izjavio je ministar.

Upotreba nesmrtonosnog oružja

Uvježbavat će se upotreba “nesmrtonosnog oružja, procedure prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama i postupcima u multinacionalnom okruženju”,  a jedan od ciljeva vježbe je i razmjena iskustava jedinica u dosadašnjem angažovanju u mirovnim operacijama, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane.

Vojska Srbije sarađuje s više od 60 država, a ključni cilj zajedničkih vojnih vježbi i obuke je “povećanje operativnih i funkcionalnih sposobnosti vojske Srbije”, piše u saopćenju.

Kako se dalje navodi, u Planu bilateralne vojne saradnje sa SAD-om ove godine planirano je više od 130 aktivnosti, među kojima sedam zajedničkih vježbi te dodatna 41 aktivnost u okviru programa Međunarodnog vojnog obrazovanja i obuke.

Izvor: Agencije