U Višegradu otkriven krst Rusima poginulim u Vojsci RS-a

Na uzvišenju Stari grad u Višegradu u srijedu je otkriven krst, spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na Ruse poginule u redovima Vojske Republike Srpske.

Krst je visok 5,5 metara, težak 400 kilograma, a doniralo ga je Udruženje veterana “12 april” iz Mitrovice.

Krst je podignut uz blagoslov sveštenstva crkvene opštine Višegrad.

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) poručuju da nacionalni, vjerski ili bilo koji drugi simboli ne trebaju biti korišteni za podizanje međunacionalnih tenzija, rekao je za Fenu glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.

Kritike žrtava

Udruženja porodica žrtava iz perioda rata u Bosni i Hercegovini i predstavnici Bošnjaka u Višegradu izgradnju krsta na brdu iznad Ćuprije Mehmed-paše Sokolovića smatraju provokacijom i nastavkom produbljivanja mržnje i ratnih rana, koje su na ovom području veoma duboke.

Oni su najavili da će na lijevoj obali Drine, na lokaciji Butkove stijene, izgraditi spomenik u obliku ljiljana u znak sjećanja na gotovo 3.000 žrtava zločina u Višegradu.

Prema podacima Vlade bh. entiteta Republika Srpska, u redovima VRS-a od 1992. do 1995. godine ratovalo je gotovo 700 ruskih državljana, a od 37 poginulih njih sedam izgubilo je život na području Višegrada.

Do danas su za ratne zločine nad Bošnjacima u Višegradu izrečene 163 godine zatvora za 14 ratnih zločinaca.

Izrečena je jedna doživotna kazna zatvora, protiv 21 osobe se vodi postupak u Sudu BiH, a veliki broj ratnih zločinaca još  je na slobodi.

Izvor: Al Jazeera i agencije