SAD jača prisustvo na zapadnom Balkanu, stiže i Yee

Yee kaže da SAD želi biti dobar partner državama regije (EPA)

Poruka američkog državnog sekretara Rex Tillersona da će SAD nastaviti sarađivati s partnerima u Evropskoj uniji kako bi omogućili stabilnost, prosperitet i demokratiju na Balkanu dobila je potvrdu u vidu imenovanja Hoyta Briana Yeea za ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Skoplju.

Yee je poznat u regiji jer se proteklih mjeseci izuzetno angažirao posjetama regionalnim prijestolnicama.

Tillerson je potvrdio namjeru SAD-a da se snažnije angažiraju na zapadnom Balkanu, i to promovirao dan nakon što je Atlantsko vijeće objavilo izvještaj o novoj američkoj strategiji za Balkan, a uoči panela u toj organizaciji, na kojem će, kasnije u srijedu, učestvovati zvaničnici iz regije.

U govoru o američko-evropskim odnosima u Woodrow Wilson centru u Washingtonu, Tillerson je još poručio narodima iz balkanskih zemalja da imaju šansu upravljati novim tokom historije te da SAD i svijet “čeznu da vide novu generaciju Srba, Hrvata, Albanaca, Bosanaca, Kosovara i drugih” koji će oprostiti prošlost, iako je ne mogu zaboraviti.

Yee će zamijeniti Bailyja

Hoyt Jee će na poziciji ambasadora zamijeniti Jessa Bailyja, koji je za ambasadora SAD-a u Skoplju imenovan u decembru 2014. godine.

Yee je diplomata i aktuelni je zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i evropske poslove američke administracije u Washingtonu.

On je zadužen za odnose Sjedinjenih Američkih Država sa zemljama Centralne i Jugoistočne Evrope.

Prije imenovanja na ovu funkciju, Yee je bio zamjenik šefa misije Ambasade SAD-a u Zagrebu u periodu od 2010. do 2013. godine.

Izvor: Agencije