Miškovići ponovo na optuženičkoj klupi

Suđenje se ponavlja po nalogu Apelacionog suda u Beogradu (Reuters)

Ponovljeno suđenje vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću i njegovom sinu Marku zbog sumnje da su utajili višemilionski porez po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća počet će u ponedjeljak pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Zbog optužbi za pomaganje Marku Miškoviću da utaji porez, suđenje će se ponoviti i Živojinu Petroviću te Jadranki Bardić.

U ovom procesu sudit će se ponovo i vlasniku Nibens grupe Milu Ðuraškoviću, također zbog utaje poreza, kao i zbog sumnje da je sa saradnicima oštetio kruševački FAM (Fabrika maziva).

Suđenje im se ponavlja po nalogu Apelacionog suda u Beogradu, koji je u septembru ukinuo prvostepenu presudu kojom su Miškovići i Ðurašković bili osuđeni za poresku utaju i naložio da im se suđenje ponovi za to djelo, a Ðuraškoviću i njegovim saradnicima i za zloupotrebe s FAMO-om.

Miškovići i Ðurašković, kao i još četiri okrivljena, zbog nedostatka dokaza, odlukom Apelacionog suda pravosnažno su oslobođeni optužbi za zloupotrebe s putarskim preduzećima, zbog čega su bili prvobitno uhapšeni u decembru 2012. godine.

Na ponovljenom suđenju svi optuženi će imati priliku ponovo iznijeti svoje odbrane, a sud otkloniti nedostatke zbog kojih su prvostepene presude ukinute.

Zloupotreba položaja

Miroslavu Miškoviću će se sada ponovo suditi za krivično djelo utaje poreza izvršeno pomaganjem, odnosno jer je, prema navodima optužnice, pomogao sinu Marku u utaji poreza po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća.

Marko Mišković i Milo Ðurašković se terete za utaju poreza. 

Ðurašković se tereti i za zloupotrebu položaja odgovornog lica zbog oštećenja FAM-a, a za isto djelo su optuženi i njegovi saradnici Dejan Jeftić, Risto Ristić, Boro Jelić, Branislav Jovanović, Ljiljana Kostić i Srđan Filipović.

Protiv Miškovića, Đuraškovića, kao i još osam optuženih, krivični postupak je pokrenut krajem 2012. godine zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona eura.

Tada su bili uhapšeni i poslije višemjesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, pošto su položili višemilionska jamstva u eurima, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Odlukom Apelacionog suda, “pala je” optužnica tužilaštva za organizovani kriminal koja ih je teretila da su finansijskim transakcijama izvlačili novac iz putarskih preduzeća i tako doveli do njihove propasti, odnosno da su ih u periodu od 2005. do 2010. godine oštetili za 143 miliona eura, a budžet Srbije za četiri miliona eura.

Višemilionske utaje poreza

Slučaj u vezi sa Fabrikom maziva iz Kruševca pokrenut je 2010. godine.

U tom slučaju, sumnja se da su optuženi oštetili preduzeće iz Kruševca za iznos od oko (više od 32 miliona eura i Đuraškoviću pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 15 miliona eura.

S obzirom da je većina optuženih za putarska preduzeća bila i na optužnici za FAM, postupci su bili spojeni i u februaru 2015. godine je krenulo objedinjeno suđenje.

Miškoviću je suđenje zbog zdravstvenih problema u decembru 2015. godine bilo razdvojeno od procesa protiv njegovog sina i ostalih optuženih pa su im bile izrečene odvojene presude.

Odlukom Specijalnog suda, postupak je ponovo spojen krajem septembra ove godine.

Izvor: Agencije