Vučić: Vojni rok – ne, modernizacija – da

Vojska Srbije mora da se modernizuje, jer resursi ističu, naveo je Vučić (Dimitrije Goll / Tanjug)

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je kako se u Srbiji ne razmišlja o uvođenju obaveznog vojnog roka, ali je najavio modernizaciju vojske.

“Srbija će nakon modernizacije vojske sigurno biti jača, ali to ne znači da će imati ekspanzionističke pretenzije prema bilo kome”, izjavio je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara o modernizaciji vojske i uvođenju vojnog roka, rekao je kako je “za Srbiju ključna modernizacija resursa, ali da je politička odluka takva da nijednog trenutka ne učestvuje u bilo kakvim osvajačkim poduhvatima”.

Po njegovim riječima, “dobro je što Srbija ima profesionalnu vojsku, u koju treba da ulaže više, a takva vojska će biti opremljena i spremna da zaštiti Srbiju u svakom trenutku”.

“Razmišljamo o modernizaciji vojske. Imamo profesionalnu armiju, mislimo da ona može dati najbolje rezultate. Ipak, vojska mora da se modernizuje, jer resursi ističu”, naveo je Vučić.

Uvođenje vojnog roka – nerealno

Potvrdio je i kako bi “veliki deo Srbije želeo uvođenje vojnog roka”, ali to ne smatra realnim.

“Oni koji govore o tome, treba da ponude i novac”, rekao je Vučić.

Prethodno je hrvatski premijer Andrej Plenković poručio kako je “Hrvatskoj u dogledno vrijeme potrebno temeljeno vojno osposobljavanje u trajanju od mjesec dana, kao i nova borbena eskadrila”.

Na istu temu govorio je i hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, navodeći kako postoje inicijative poput temeljnog vojnog osposobljavanja te povratka vojske u neke sredine u kojima je tradicionalno bila prisutna.

“Nove inicijative trenutno se razmatraju i analiziraju u Oružanim snagama, a potaknute su novim sigurnosnim ugrozama. Moramo biti svjesni rizika koji su kompleksniji nego prije, te je upravo zbog toga važna politička, stručna, ali i javna rasprava o donošenju strateških dokumenata i odluka koje se tiču svih građana”, rekao je ministar Krstičević.

Izvor: Agencije