Preminuo Miki Jevremović

Jevremović je više od 50 godina bio prisutan na muzičkoj sceni (kurir.rs)

Pjevač zabavne muzike Miodrag Miki Jevremović preminuo je u 75. godini u Beogradu od posljedica moždanog udara, objavile su Novosti, prenosi Tanjug.

Jevremović je rođen 27. marta 1941. u Beogradu.

Više od 50 godina bio je prisutan na muzičkoj sceni, a najveću popularnost dostigao je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Njegovu pjevačku karijeru obilježili su hitovi “Ako jednom vidiš Mariju”, “Osamnaest žutih ruža”, “S kim si sada kad je tužno vreme”, “Da sam tvoje zlato oko vrata”, “Narcisi plaču, ljubavi”, “Kad bih znao da je sama”, “Moj mali beli pas i ja”, “Pijem”, “Pesnikova gitara”, “Grkinja”.

Sarađivao je sa Borisom Bizetićem, koji je za njega komponirao 34 pjesme, ali i sa slavnim grčkim kompozitorom Mikisom Teodorakisom.

Šah velika ljubav

Učestvovao je na prestižnim muzičkim festivalima u Jugoslaviji, kao što su “Vaš slager sezone”, “Beogradsko proleće”, “Opatijski festival”, “Splitski festival”, i osvajao značajna priznanja.

Sedamdesetih godina, osim Ðorđa Marjanovića i Radmile Karaklajić, bio je izuzetno popularan i u tadašnjem Sovjetskom savezu.

U vrijeme najveće popularnosti postojalo je rivalstvo između ljubitelja Mikija Jevremovića i Ðorđa Marjanovića, pa su tako postojali klubovi “Ðokisti” i “Mikisti”.

Osim muzike, Jevremovićeva velika ljubav bila je šah te je učestvovao na više turnira u zemlji i inozemstvu, a najveći uspjeh mu je remi sa bivšim svjetskim prvakom Anatolijem Karpovom.

Njegova kći Jelena također se jedno vrijeme bavila pjevanjem, ali se brzo povukla sa scene.

Izvor: Agencije