Pokrenuta istraga o učešću OSBiH 9. januara

Ministarstvo odbrane BiH pokrenulo je istragu radi utvrđivanja pod kojim okolnostima i kako je došlo do učešća i postrojavanja pripadnika Oružanih snaga BiH na proslavi Dana Republike Srpske u Banjoj Luci, potvrđeno je iz tog ministarstva, prenosi Tanjug.

“Ministarstvo odbrane ustanovit će to kroz lanac komandovanja i ostale funkcionalne nadležnosti i o tome obavijestiti Predsjedništvo BiH”, rekla je glasnogovornica tog ministarstva Uma Sinanović, prenijele su Nezavisne novine pozivajući se na Srnu.

Na pitanje Al Jazeere bavi li se Tužilaštvo BiH proslavom Dana RS-a, iz te institucije su odgovorili da to ne žele komentirati.

Prekoračenje crvene linije

Na svečanoj akademiji u Banjoj Luci, kojoj su uz predstavnike vlasti i opozicije iz RS-a, prisustvovali i predsjednik te pojedini ministri Srbije, čule su se, podsjećamo, i izjave o nastojanju da se taj dio Bosne i Hercegovine pripoji Srbiji.

“Srpska, odlukom srpskih poslanika, nije osnovana iz inata. Te ‘92. godine je osnovana iz potrebe našeg naroda, da živi u slobodi, da ima svoju državu, i da tu državu u vremenu sanjamo da postanemo jedinstveni i da je pripojimo sa maticom Srbijom“, kazao je predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko navodi da bi najave o otcjepljenju RS-a bile prekoračenje crvene linije. 

“Tu su još istrage u toku oko ove proslave, Oružane snage, tako dalje… PIC još nije zasijedao, još nismo imali sjednice, ali u svakom slučaju za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska BiH i naravno dejtonska Republika Srpska i ona je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Daytonu. Ako bismo mi počeli slaviti ovakve praznike, onda bi se mogli neki sjetiti, a to je već bilo po novinama, da se slavi 10. april. To je bilo osnivanje NDH i ja mislim da to nikome ne pada na pamet. Treba gledati više u budućnost, a ne u prošlost. Može li tu Tužilaštvo reagovati?  Ja neću pozvati Tužilaštvo. Ako je kršen Ustav i zakon, oni to moraju sami učiniti“, istakao je Inzko.

Iz Ministarstva odbrane BiH ranije u ponedjeljak su saopćili da nisu izdali naređenje za učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u aktivnostima u Banjoj Luci povodom 9. januara – Dana Republike Srpske.

Pismo NATO štaba

U saopćenju se navodi da je Ministarstvo izdalo Zajedničkom štabu Oružanih snaga BiH uputstvo, u kojem se isključuje bilo kakvo učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u aktivnostima 9. januara, kako je to navedeno i u pismu NATO štaba u Sarajevu.

Na glavnom banjalučkom trgu u ponedjeljak je postrojena počasna jedinica Oružanih snaga BiH – Treći pješadijski puk, čiji je starješina predao raport predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je Dan RS-a neustavnim.

Komandant NATO-ovog štaba u Bosni i Hercegovini, brigadna generalica Vojske SAD-a Giselle Wilz, izjavila je ranije da nijedan pripadnik Oružanih snaga BiH ne smije učestvovati na obilježavanju 9. januara, Dana RS-a.

Sistem pukova, navela je, uključujući i Treći (RS) pješadijski puk, uspostavljen je sporazumom sva tri konstitutivna naroda kako bi se kreirao odobreni mehanizam za njegovanje posebnih naslijeđa i tradicija.

“U skladu sa dogovorenim, sve aktivnosti pukova moraju se odobriti kroz lanac komandiranja, koji je definiran zakonima i propisima u oblasti odbrane”, navela je Wilz.

Izvor: Al Jazeera i agencije