Hahn: Još jednom razmisliti o referendumu

Hahn je svjestan da se ranije nisu poštovale neke odluke Ustavnog suda BiH (EPA)

Komesar za pregovore o proširenju Evropske unije Johannes Hahn kazao je da se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine moraju poštovati te da bi trebalo još jednom razmisliti o referendumu koji vlasti bh. entiteta Republike Srpske namjeravaju organizirati.

Ustavni sud BiH ranije je proglasio neustavnim referendum o Danu RS-a, najavljen za 25. septembar.

Hahn je priznao kako to nije prvi put da se odluke tog suda ne poštuju.

“Važno je da razvijemo određeno razumijevanje o vladavini prava i zadacima koje institucije imaju. Ipak, nadam se da će se naći način kojim će biti razriješen ovaj problem. Mislim da bi trebalo razmisliti o referendumu, ali, s druge strane, još jednom ponavljam – odluke Suda se moraju poštovati”, kazao je Hahn.

Stavovi o referendumu

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik poručio je ranije da će referendum o Danu RS-a biti održan, da tu nema ni trunke inata i istakao da neće dozvoliti da Republika Srpska bude obesmišljena, svidjelo se to nekome ili ne.

Predsjedavajući predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zatražio je od Ustavnog suda da donese privremenu mjeru kako bi se spriječio referendum dok traje ustavnopravni spor BiH i RS-a.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH pozvao je vlasti RS-a da ne održe referendum. Rusija nije podržala taj stav.

Izvor: Al Jazeera i agencije