Svjedok: Ratko Mladić minirao branu HE Peruča

Ratko Mladić je tokom pregovora bio arogantan, bahat i neugodan (Reuters)

Joško Draganja, sudionik pregovora s visokim oficirom tadašnje Jugoslavenske narodne armije Ratkom Mladićem, posvjedočio je na suđenju umirovljenom generalu Borislavu Đukiću, optuženom za rušenje brane hidroelektrane Peruča 1993. godine, da se Mladić još u pregovorima 1991. godine hvalio kako je osobno minirao branu i prijetio da će potopiti Cetinsku krajinu.

Draganja je na splitskom Županijskom sudu u petak ispričao da ga je u rujnu 1991. godine, dok je bio u stožeru Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske, Služba za zaštitu ustavno-pravnog poretka delegirala za pregovore s Mladićem o razmjeni ratnih zarobljenika i poginulih te o puštanju vojnika iz vojarne u Sinju.

Razgovori su se, kaže, odvijali nedaleko Hrvaca kod Sinja, na “ničijoj zemlji”.

Svjedoci nisu prepoznali Đukića 

Rekao je kako je Mladić bio arogantan, bahat i neugodan tijekom pregovora.

Prijetio je i hvalio se kako je osobno minirao branu Peruča te da će, ako nekome od njegovih vojnika ili članova njihovih obitelji bude nedostajala dlaka s glave, detonirati eksploziv te će nastati katastrofa golemih razmjera i s velikim brojem mrtvih.

“Svoje prijetnje o miniranju Peruče i potapanju Cetinske krajine ponovio je nekoliko puta, no na kraju je ipak obavljena razmjena. Jedina dobra stvar koju sam tom prilikom čuo od Mladića bilo je kada je ustvrdio da mrtve hrvatske borce treba dostojno pokopati. Koliko se sjećam, osim Mladića, tijekom pregovora nije bilo drugih osoba, jedino kada su naše mrtve vojnike doveli kamionom iz Knina onda je došao i jedan oficir iz štaba”, rekao je svjedok, kako prenosi Hina.

Na pitanje tužiteljice Marine Matušan, Draganja je kazao da u to vrijeme nije imao nikakvih saznanja o generalu Đukiću, a kada je Đukićev branitelj, splitski odvjetnik Željko Ostoja, od svjedoka tražio da se okrene prema optuženom Đukiću i prepozna ga, svjedok je kazao da ga ne prepoznaje, jer je prošlo puno vremena.

Od do sada saslušanih sedam svjedoka ni jedan od njih u sudnici nije prepoznao Đukića, niti ga izravno doveo u vezu s miniranjem brane Peruča.

Optužnica Đukića tereti da je, kao zapovjednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa JNA, nakon naredbe zapovjednika korpusa i vojske samozvane republike krajina Mladića i Mile Novakovića, zajedno s majorom Milanom Koricom, zapovjednikom pogranične milicije samozvane republike krajina izdao zapovijed o rušenju brane s 30 tona eksploziva.

Na optuženičkoj klupi u Splitu našao se samo Đukić, jer se Mladić nalazi u Haagu, Korica je nedostupan, a Novaković je preminuo prošle godine te je taj dio spisa izdvojen.

Tijekom suđenja će se čitati dijelovi Mladićevog ratnog dnevnika, kojeg je splitskom sudu ustupio Haški sud.

Optužen za genocid i ratne zločine

Mladić je pred Haškim tribunalom optuženom za genocid i ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini devedesetih godina prošlog stoljeća i suđenje je u toku..

S druge strane, Đukićeva obrana osporava pravnu kvalifikaciju optužnice i činjenični opis.

Generala u mirovini i državljanina Srbije Đukića Hrvatskoj je izručila Crna Gora.

Njemu, Mladiću i Novakoviću je 1993. godine određen pritvor te je za njima raspisana tjeralica, na osnovi koje je Đukić uhićen.

Nakon uhićenja, Hrvatska je otvorila novu istragu protiv njega, Jovana Grubića, Milorada Radića, Dragana Harambašića, Petra Andrića, Vladimira Davidovića, Ilije Prijića i Slobodana Vujka, zbog kaznenog djela protiv civilnog stanovništva počinjenog također u ratu devedesetih godina na području sjeverne Dalmacije, i na temelju nje 19. kolovoza 2015. godine dostavila Crnoj Gori dopunsku molbu za njegovo izručenje.

Izvor: Agencije