HDZ i manjine tvrde da su blizu dogovora

U Zagrebu je završen sastanak Hrvatske demokratske zajednice sa osam parlamentarnih poslanika nacionalnih manjina.

Na sastanku je usaglašeno koje će prijedloge pripadnika nacionalnih manjina HDZ uvrstiti u program Vlade.

U idućih nekoliko dana razgovarat će se sa svakim od poslanika oko njihovih pojedinačnih zahtjeva, a Vlada bi nakon dobivanja povjerenja u Saboru imala šezdeset dana da ispuni te zahtjeve.

“HDZ i manjine tvrde da su sve bliže dogovoru. Postigli su temeljni sporazum o tome koje će točke ući u taj temeljni sporazum. HDZ će narednih dana razgovarati sa pripadnicima nacionalnih manjina o njihovim pojedinačnim zahtjevima“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Ivan Vrdoljak.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je istakao da je dogovoreno da će se narednih dana obaviti sastanci sa predstavnicima svih nacionalnih manjina.

“Oni će nam dostaviti prioritetne točke za buduće operativne programe“, kazao je.

Druga runda razgovora

Predsjednik SDSS-a je naveo da su se na sastanku dogovarali o tome kako će pristupiti posebnim sporazumima o kojim će pregovarati u drugoj rundi razgovora.

Nakon što je Hrvatska seljačka stranka obećala podršku vladi Andreja Plenkovića – dogodio se još jedan obrat.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak izjavio je da to ipak ne znači podršku u slučaju da većina u Saboru zavisi od njih.

To znači da u ovom trenutku HDZ bez Mosta – ipak nema većinu.

Pet poslanika HSS-a, objasnio je Beljak, glasat će za HDZ-ovu vladu tek nakon što oni prikupe potrebnih 76 mandata.

Nakon toga, i dalje će ostati u opoziciji.

Istovremeno, Most je povećao svoj saborski klub u kojem umjesto 13, sada imaju 14 poslanika.

U klubu, iako ne i u stranci, pridružio im se Hrvoje Runtić, dopredsjednik Živog zida, koji se odmah nakon izbora razišao s vodstvom svoje, sada već bivše stranke.

U MOST-u kažu da će uskoro imati i 15 poslanika u svom klubu. 

 „Za pojedine prijedloge trebate imati klub, trebate imati podršku više zastupnika, jednostavno je lakše funkcionirati unutar kluba. On kao samostalni nezavisni vijećnik ne može osnovati svoj klub i nije ništa neprirodno, u pravilu se događa da zastupnici ili manjina ili nezavisni zastupnici koji su sami se pridružuju različitim klubovima, to ste imali i u prošlom sazivu, isto takve primjere“, istakao je Miroslav Šimić iz MOST-a.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

HDZ i Most nastavili su danas pregovore o sastavljanju nove hrvatske vlade. Podsjećamo, Most traži da HDZ pristane na sedam njihovih uslova, Most traži da HDZ pristane na sedam njihovih uslova, između ostalog, proglašenje isključivog ekonomskog pojasa, promjene ovršnog zakona pri čemu bi se zaštitili dužnici, te smanjenje plata u gradovima i općinama.  Ispred sjedišta […]

Published On 19 Sep 2016

Pregovori za sastavljanje nove hrvatske vlade, neće se pretvoriti u maratonsku raspravu obećavaju HDZ i MOST, stranke koje će, najizglednije, uz zastupnike manjina, pokušati sastaviti novu parlamentarnu većinu. Do sljedeće sedmice, kad nastavljaju pregovore, analizirat će zahtjeve Mosta za izmjene niza zakona.

Published On 14 Sep 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO