Crna Gora: Raste broj nevakcinisane djece

U Crnoj Gori, iz godine u godinu, raste broj djece koja nisu primila vakcinu protiv vodenih ospica, zaušnjaka i rubeole.

Dok zdravstvene institucije apeluju na roditelje da vakcinišu djecu, u javnosti raste strah da vakcinacija izaziva autizam.

Plan države je da novim Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti zabrani upis u vrtiće i škole nevakcinisanoj djeci, što u udruženjima roditelja smatraju neustavnim.

Zdravko Vučinić svoju trogodišnju kćerku nije vakcinisao, niti to planira učiniti. Godinama se bavi prirodnom medicinom i smatra da su injekcije, koje se daju djeci protiv raznih bolesti štetne. Kao primjer navodi Ameriku gdje je, tvrdi, davanje tzv. MMR vakcine povećalo broj djece sa autizmom. 

„Uđite na sajt Merck kompanije koja proizvodi MMR vakcinu i vidite samo neželjene reakcije. Sve su to one reakcije od kojih danas djeca boluju, kao epidemija, moždane bolesti, dijabetes, artritis, odakle to, to nikada nije bilo. To je došlo nakon povećanja davanja vakcine.“, kaže Vučinić.

MMR vakcina daje se protiv malih boginja, zaušaka i rubeole. Po crnogorskom Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ona je obavezna.

Ljekari negiraju povezanost vakcine s autizmom

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore upozoravaju da je broj nevakcinisane djece svakim danom veći.

„Ipak, u posljednjih pet godina procenat djece koja su je primila opao je za trećinu: sa 96 posto 2010-e na 64 posto prošle godine“, stoji u izvještaju Instituta.

U Institutu za javno zdravlje kažu da podaci za 2015. nisu konačni, ali da procenat vakcinisane djece jeste manji.

Senad Begić iz Instituta kaže da situacija nije toliko loša koliko podaci pokazuju.

„Međutim, isto smo identifikovali da se kod naših roditelja pre svega radi o odlaganju MMR vakcine i nešto kasnijem davanju nego što se radi o decidnom odbijanju. Ovo u suštini znači da su naši roditelji željni pažnje i željni pravih informacija“ dodaje.

Moderna medicina negira povezanost MMR vakcine sa autizmom. Zato je nakon konsultacije sa pedijatrom, Jelena Božović vakcinisala svoju djecu.

„Izabrani ljekar moje djece mi je preporučio i savjetovao da to uradim, tako da sam negdje bila ubijeđena sa njegove strane, tj. njene da je to dobro i poželjno za moje dijete kako bismo izbjegli komplikacije vezane za neke dječije bolesti“, dodaje.

Nevakcinisana djeca ne mogu u vrtić

Dok ljekari savjetuju roditelje da informacije ne traže po internetu već u domu zdravlja, crnogorska vlada predložila je izmjenu zakona koja bi nevakcinisanoj djeci onemogućila upis u vrtić i školu.

Senad Begić iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore kaže da ne postoji rizik prilikom vakcinisanja djece, jer je riječ o profilaktičkim sredstvima koja su u upotrebi dugi niz godina i dodaje da su „brojni benefiti i korist od primjene takvih sredstava je više nego opravdana“.

U Udruženju roditelja, prijedlog države vide kao restriktivan i neustavan. Smatraju da je manjak ljekarskih informacija glavni problem.

„Ukidati nekome jedno pravo da biste ostvarili drugo pravo, prosto negdje nam se čini da nije dobra ideja, i kršiti Ustav. Mislim da prvashodno neće biti ni moguće“, kaže Kristina Mihailović iz Udruženja roditelja.

Crnogorski sudovi za prekršaje kaznili su prošle godine 12 roditelja sa po 500 eura, jer su odbili da vakcinišu djecu, a prijava je pokrenuta protiv njih 30. U prijedlogu izmjene zakona, koji bi tek trebalo da se nađe u skupštini, vlada traži da se novčane kazne povećaju do 2.000 eura.

Izvor: Al Jazeera