BiH pozvala ruske inspektore u kontrolu voća

Hrvatska je naknadu za inspekcijski nadzor voća i povrća povećala s 12 na 270 eura (Arhiva)
Hrvatska je naknadu za inspekcijski nadzor voća i povrća povećala s 12 na 270 eura (Arhiva)

Uprava za zaštitu zdravlja bilja, koja djeluje pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, pozvala je inspektore ruske Službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor kako bi se uvjerili u funkcioniranje sustava u BiH, kao i u obim proizvodnje voća i povrća, te u mogućnosti povećane isporuke tih proizvoda na rusko tržište.

Istovremeno je, po nalogu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, zatraženo hitno stavljanje izvan snage privremene zabrane uvoza voća i povrća iz BiH u Rusku Federaciju imajući u vidu da je “zabrana došla iznenada i da već ima značajan broj pošiljaka koje su pripremljene i spremne za otpremu”.

Uprava je u četvrtak, posredstvom Veleposlanstva Ruske Federacije u Sarajevu, dobila informaciju o privremenoj zabrani izvoza voća i povrća iz BiH u Rusiju.

Navedeno je kako je ruska strana posebno zabrinuta zbog povećanja obima izvoza voća i povrća u Rusku Federaciju u ovoj godini, pa su iz tih razloga zainteresirani za fitosanitarni sustav u BiH, kao i za cjelokupnu proizvodnju bh. voća i povrća.

Ipak su pozvali inspektore

Ruska veterinarska i fitosanitarna regulatorna služba je, u obrazloženju odluke o privremenoj zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH, navela i nedostatak potvrde o sigurnosti proizvoda.

Uz to, naveli su i kako je Ministarstvo vanjske trgovine BiH odbilo prihvatiti rusku inspekciju koja je trebala provesti fitosanitarnu kontrolu sustava.

“Uprava za zaštitu zdravlja bilja je pismom od 13. 7. 2016. godine obavijestila rusku stranu da je spremna da prihvati inspekciju Ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor, ali ruska strana u svom dopisu nije predložila bilo kakve termine dolaska. Ovo ističemo jer je u javnost izašla informacija da bh. strana nije prihvatila inspekciju ruske strane”, naveli su odgovorni.

Još su napomenuli kako su ruskoj strani “predložili rok oktobar tekuće godine iz razloga što ruska strana niti u zvaničnim aktima niti u usmenoj komunikaciji nije imala zahtjeve za hitnim dolaskom niti je precizirala bilo koje termine za dolazak”.

U međuvremenu je i Veleposlanstvo Rusije ponudilo posredničku pomoć, navodeći kako je u stalnom kontaktu kako sa bh. vlastima, tako i s Federalnom službom za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Rusije te poduzima sve neophodne korake radi rješavanja problema.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO