Kesić na Pravnom fakultetu: Šta mogu mladi u Srbiji?

Zoran Kesić tvrdi da se njegova emisija 24 minuta najviše obraća mladim generacijama koje razmišljaju svojom glavom (Facebook)
Zoran Kesić tvrdi da se njegova emisija 24 minuta najviše obraća mladim generacijama koje razmišljaju svojom glavom (Facebook)

Piše: Harun Cero

Studentima sam prvo htio otpjevati “Miljacku“ od Halida Bešlića, ali oni su htjeli da čuju pjesmu o političarima u Srbiji, a ja ih nisam mogao odbiti, kaže za AJB voditelj Zoran Kesić, koji je sinoć  u punoj sali amfiteatra na Pravnom fakultetu u Beogradu izazvao salvu ovacija publike pjesmom, na sebi svojstven način posvećenom, srpskim političarima.

Pjesmu je, regionalno popularni voditelj, prvi put otpjevao u svojoj emisiji 24 minuta i odmah je stekla izuzetnu popularnost na društvenim mrežama. I jasno, salvu komentara. 

No, Kesić humorom upire prstom u sve što opterećuje, prije svega, društvo u Srbiji. 

Ovaj put, Kesić je, zajedno sa urednikom dnevnog lista Danas Dragoljubom Dražom Petrovićem i urednicima satiričnog portala Njuz.net Markom Dražićem i Viktorom Markovićem, gostovao na tribini Pravnog fakulteta u Beogradu.

Tema je bila “Mladi u Srbiji“.

Kesić poručuje da se na tribini razgovaralo o položaju mladih u toj zemlji, njihovoj perspektivi i…

“Hroničnom zaglupljivanju mladih od strane medija“.

Želio da rastereti Vučića

“Jedan student me pitao da nešto otpevam, jer najviše voli kada u mojoj emisiji pevam. Ja sam se odlučio za ‘Miljacku’, ali oni nisu bili oduševljeni, pa sam otpevao pesmu iz moje emisije”, kaže on.

Zamisao mu je bila da pjesmom malo rastereti tenzije na političkoj sceni u Srbiji.

Smatra da premijeru Srbije najviše smeta kada ga zovu “pederom“, ali da je i sam Aleksandar Vučić sebe najčešće nazivao tako.

“Nekako je očigledno da njemu to zaista smeta. Shvatili smo da nije on sam na političkoj sceni i da nije fer da on na svoja pleća primi svu težinu te sentence. Ali nije to samo on, to su svi akteri političke scene, uključujući i mene. Sada kada ljudi čuju tu pesmu, neće misliti samo na Vučića“, tvrdi on.

Skidajući tabu sa te riječi, smatra Kesić, dala se i podrška manjinskim grupama.

Na upit da li mladi u Srbiji, sada ili u skorijoj budućnosti, mogu mijenjati zakonodavnu vlast u toj zemlji, on je rekao da nije siguran u to.

“Mladi mogu da menjaju neku svest nacije. Rađaju se neke nove mlade generacije koje ne mare mnogo za sve ono u šta ih zapravo usmerava ovo društvo. Pogledajte samo šta su najgledaniji programi. To su reality programi. Pogledajte šta je najslušanija muzika, to je estrada. Pogledajte koje su najgledanije serije, to su turske serije. Pogledajte šta su najčitaniji tekstovi, to su oni koji izveštavaju o reality programima“, ističe voditelj Kesić.

Ne smijemo klonirati ‘zombirane omladince’

Smatra da nove generacije pronalaze sopstvene izvore zanimanja i da društvo sve manje može da manipulira tim generacijama.

Tvrdi da se njegova emisija najviše obraća mladim generacijama koje razmišljaju svojom glavom.

“Ne nadam se da će mladi promeniti političku vlast u Srbiji, ali mislim da će promeniti svest drugih mladih ljudi. Da prestanemo da kloniramo “zombirane“ omladince, nego da se brinemo o mladom, pametnom i slobodnoumnom čoveku koji ima mogućnost izbora“, objašnjava Kesić.

On kaže da ga je iznenadila posjećenost tribine na kojoj je bio. To ga je zbunilo i osjetio je tremu, koju odavno nije osjetio.

“Gomila akademskih mladih ljudi, željnih učenja je došlo da gledaju mene i moje drugare. Osetio sam njihovu želju da čuju ono što mi imamo da kažemo. Njihova želja da se zezaju na račun tabu tema je bila vidna. Meni to daje optimizam, jer ja sa dosta pesimizma gledam na budućnost“, zaključio je Kesić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO