Srbija isplaćuje odštetu zbog zločina ‘Škorpiona’

U saopćenju Sud podsjeća da su 28. marta 1999. godine pripadnici jedinice 'Škorpioni' u žene i djecu streljali iz automatskih pušaka (prvisud.rs)
U saopćenju Sud podsjeća da su 28. marta 1999. godine pripadnici jedinice 'Škorpioni' u žene i djecu streljali iz automatskih pušaka (prvisud.rs)

Prvi osnovni sud u Beogradu obavezao je prvostepenom presudom Srbiju da isplati 210.826 eura na ime naknade štete za 24 najbliža srodnika 14 žena i djece koje su u martu 1999. godine ispred njihovih kuća u Podujevu ubili pripadnici jedinice Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije “Škorpioni”, saopćio je u četvrtak pravni zastupnik porodica Fond za humanitarno pravo.

To je, kako navodi FHP, prva presuda u Srbiji kojom se dosuđuje naknada štete zbog utvrđene odgovornosti države Srbije za zločin koji su njene snage počinile nad albanskim civilima za vrijeme sukoba na Kosovu.

FHP, međutim, nije zadovoljan dosuđenim iznosnom i tvrdi da je manji od polovine  iznosa koji je zatražen tužbom protiv države i da je u vidljivom neskladu s odlukama Evropskog suda za ljudska prava, a u vezi sa zaštitom prava na život.

Zbog toga je FHP podnio žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, kojom traži da taj sud usvoji zahtjeve tužilaca u cjelini.

Ubijali žene i djecu

U saopćenju FHP-a navodi se da se odgovornost države zasniva na odredbi člana 172 Zakona o obligacionim odnosima, po kojoj država odgovora za štetu koju njen “organ prouzrokuje trećem licu u vršenju ili u vezi sa vršenjem svojih funkcija”.

U saopćenju se dalje podsjeća da su 28. marta 1999. godine pripadnici jedinice “Škorpioni” u dvorištu porodice Gashi u Podujevu žene i djecu streljali iz automatskih pušaka.

Ubili su Salu Bogujevci (39 godina) i njene sinove Shpenda (13) i Shpetima (10); Shefkate Bogujevci (43), njenu kćerku Noru (15) i njenu svekrvu Shehide (67), njihovu rođaku Nefise Llugaliu (55) i njenu snahu Fezdrije (21), Fitnete Duriqi (36) i njeno četvero djece – Dafinu (9), Arbera (7), Mimozu (4) i Albina (2), kao i njenu svekrvu Ismu (69).

Streljanje je, uz teške povrede, preživjelo petoro djece – Saranda, Fatos, Jehona, Lirije i Genc Bogujevci.

Za taj zločin 2010. godine pravnosnažno su osuđeni Dragan Borojević, Miodrag Šolaja i Dragan Medić, dok je Željko Đukić nakon ponavljanja postupka osuđen 2011. godine.

Prije njih, za ovaj zločin sud je osudio Sašu Cvjetana.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO