Hrvatska među najkorumpiranijim državama EU

Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Latvija zbog korupcije godišnje izgube oko 15 posto BDP-a (Pixsell)
Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Latvija zbog korupcije godišnje izgube oko 15 posto BDP-a (Pixsell)

Hrvatska je članica Evropske unije sa najvećim stepenom korupcije u javnoj nabavci te s Rumunijom i Bugarskom spada u najkorumpiranije države EU-a, pokazalo je istraživanje koje je naručio Evropski parlament, a proveo institut RAND Europe.

Hrvatska, Rumunija i Bugarska predvode grupu od četrnaest zemalja EU-a koje imaju natprosječan nivo korupcije, stoji u istraživanju, a po indeksu rizika od korupcije u javnoj nabavci Hrvatska je na samom vrhu, ispred Kipra, Litvanije i Rumunije. 

Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Latvija zbog korupcije godišnje izgube oko 15 posto BDP-a.

Analiza neprofitnog instituta RAND Europe, koja se temelji na tri scenarija i nekoliko metodoloških pristupa, pokazala je da korupcija Evropsku uniju godišnje košta između 179 i 990 milijardi eura.

Korupcija ima značajan društveni i politički utjecaj jer potječe nejednakost, organizirani kriminal, slabiju vladavinu prava, lošiju izlaznost na izbore i nepovjerenje prema evropskim institucijama, stoji u istraživanju. 

Regulatorne mjere na nivou države

Iz tih razloga RAND Evrope predlaže zakonske i regulatorne mjere na državnim nivoima, a jedna od njih je proširenje zaštitnog Mehanizma saradnje i provjere (CVM) na veći broj EU članica.

CVM mehanizam mjera je koju je pokrenula Evropska komisija uoči ulaska Rumunije i Bugarske u EU kako bi pripomogla tamošnjim pravosudnim reformama te borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Hrvatskoj bi uvođenje tog mehanizma, po jednom od scenarija, godišnje potencijalno moglo uštedjeti oko 2,2 milijarde, a Evropskoj uniji oko 70 milijardi eura, ocjenjuje se u istraživanju.

RAND Europe predlaže i osnivanje Evropskog ureda javnog tužioca koji bi proširio ograničeno područje djelovanja OLAF-a, evropskog ureda za suzbijanje prijevara te uvođenje javnog sistema nabavke (e-procurement).

Izvor: Agencije


Povezane

Hrvatska Vlada će ove godine smanjiti neporezne namete preduzetnicima za 43 miliona eura, najavio je premijer Tihomir Orešković, na konferenciji privredne komore o poslovnoj klimi u zemlji. Budućim investitorima država će do aprila pripremiti paket mjera pomoći, a šta oni ističu kao najveće probleme – pogledajte u priči Ivana Vrdoljaka.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO