Vlada FBiH povećala naknade ministrima i savjetnicima

Premijer FBiH Novalić je kritizirao građane da većinu novca troše na nepotrebne namirnice (Anadolija)

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je donijela odluku kojom se članovima Vlade i njihovim savjetnicima povećava naknada sa jedne konvertibilne marke (pola eura) na 250 konvertibilnih maraka (127 eura), odnosno sa 1 KM na 300 KM (150 eura) nedugo nakon što je premijer FBiH Fadil Novalić izjavio da je povećanje minimalne plate na 420 KM društveno opasno i da koči ekonomski rast, prenose mediji.

Osim govorom o “opasnom povećanju” minimalnih plata, premijer Novalić je izazvao i negodovanje javnosti zbog izjave da su među deset stvari na koje građani troše najviše novca samo tri esencijalne životne namirnice, a da su ostale bespotrebne.

On se pozvao na podatke dva trgovačka lanca, prema kojim građani troše milijardu konvertibilnih maraka na mobitele i komunikacije, odnosno da se na “nepotrebne” stvari troši više nego na esencijalne namirnice, što je dovelo do pokretanja medijske kampanje na društvenim mrežama sa hashtagom #FadileOprosti.

Iako informacija o povećanju naknada članovima Vlade i njihovim savjetnicima nije objavljena u saopćenju za medije, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je na sjednici održanoj 2. februara Uredbu o izmjenama Uredbe o naknadama koje pripadaju članovima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i njihovim savjetnicima koje nemaju karakter plaće.

Povećanje naknada

Glavni cilj ovih izmjena bio je povećanje naknada.

Socijaldemokratska partija BiH je zatražila od Vlade FBiH da odmah i bez odlaganja ukine odluku kojom se ministrima i savjetnicima u Vladi FBiH ponovno uvodi naknada za takozvani odvojeni život.

Iz SDP-a navode da je vlada koju je predvodila ova partija u prethodnom mandatu naknadu svela na iznos od 1 KM, čime su ostvarene uštede od gotovo milion maraka na godišnjem nivou, a kako kažu, jedini razlog zašto ova naknada nije ukinuta jeste nepostojanje potrebne većine u Parlamentu da se ona u potpunosti izbriše iz zakona i to zbog protivljenja zastupnika Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice BiH u prošlom mandatu.

“U vrijeme kada Vlada pregovara o novom zaduženju u visini od milijardu maraka, donositi ovakve rasipničke odluke je antidržavna politika i guranje prsta u oko svim građanima. Zato očekujemo da Vlada uvidi grešku koju je napravila i odmah ukine spornu odluku.”

Sporne naknade su izmjenama Uredbe 2013. godine smanjene na jednu konvertibilnu marku, da bi tri godine poslije bile povećane na 300 KM, odnosno 250 KM.

Ova Uredba koju potpisuje predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić već je stupila na snagu s obzirom na to da je objavljena 5. februara ove godine u Službenim novinama Federacije BiH.

Uredba o naknadama koje pripadaju članovima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i njihovim savjetnicima koje nemaju karakter plaće donesena je 2010. godine.

Vlada FBiH tada je predvidjela da članovi Vlade FBiH čije je mjesto prebivališta udaljeno više od 70 kilometara od radnog mjesta imaju pravo na 500 KM naknade za odvojeni život.

Njihovim savjetnicima tada je na raspolaganje dat iznos od 400 KM, također za odvojen život, prenosi portal Klix.

Godinu dana poslije Vlada FBiH izvršila je izmjene kojima je članovima dozvolila 300 KM, a savjetnicima 150 KM naknade za odvojeni život.

Uredba je doživjela i treću izmjenu 2013. godine, kada su naknade koje nemaju karakter plate smanjene na jednu konvertibilnu marku.

Izvor: Agencije