Bura oko smjene šefa hrvatske obavještajne službe

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potpisala je razrješenje ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića, zbog, kako je priopćeno iz njezina ureda, povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu. Da bi bio smijenjen, odluku treba potpisati i premijer Tihomir Orešković, o čemu će on odlučiti idući tjedan. No, oporba i neke nevladine udruge upozoravaju kako je ovaj postupak nezakonit.

Svemu su prethodile priče o prisluškivanju – same predsjednice i jednog nezavisnog analitičara. Prvo se doznalo da je bila prisluškivana predsjednica države. Slučajno – jer je kontaktirala sa Zdravkom Mamićem, koji je bio pod tajnim mjerama nadzora. Onda je i politički analitičar Davor Gjenero rekao da je Milanović naredio njegovo prisluškivanje, što je SOA demantirala. Predsjednica je ubrzo povukla potez.

“Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović potpisala je Rješenje o razrješenju ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića, zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu. Predsjednica je ravnatelju Lozančiću osobno priopćila kako ne uživa njezino povjerenje”, navedeno je u odluci.

Opozicija sumnja u nezakonitosti

Za oporbu je postupak nezakonit.

“Gubitak povjerenja predsjednice Republike nije razlog za smjenu ravnatelja SOA-e. A ako je razlog za smjenu povreda Ustava, zakona ili drugih propisa, tada je predsjednica Republike dužna objasniti što je prekršeno i zbog toga podnijeti kaznenu prijavu protiv ravnatelja”, objavio je saborski zastupnik Socijaldemokratske partije Hrvatske Peđa Grbin na Facebooku.

I Centar za mirovne studije traži od predsjednice Grabar-Kitarović da kaže je li naredila istragu u sigurnosno-obavještajnom sustavu i da dokaže na koji je način došlo do povrede zakona. Sumnjaju da su afere o prisluškivanju bile samo priprema za preuzimanje tajnih službi.

“U nama je pobudilo sumnju da se ipak sada želi strateški, dugoročno zavladati takozvanim sigurnosnim sustavom, što je najgore što nam se može dogoditi – kada politika ide ući u sigurnosni sustav i želi ga u potpunosti kontrolirati. Dakle, niti HDZ [Hrvatska demokratska zajednica], niti SDP, niti Most, nitko ne smije imati ambicije prema sustavu, nego sustav moraju voditi profesionalci”, kaže Gordan Bosanac iz CMS-a.

Za mnoge, ravnatelj SOA-e Lozančić je upravo to – profesionalac. Kao šef SOA-e napravio je nešto što je prije bilo nezamislivo: objavio je izvješće o radu agencije. Da bi prestao voditi sigurnosno obavještajnu službu, njegovu smjenu mora supotpisati i premijer. U trenutku kada je iz Ureda predsjednice poslano priopćenje, o tome nije ništa znao.

“U vezi gospodina Lozančića, predsjednica i ja ćemo zajedno odlučiti kada je pravo vrijeme za ikakve promjene u vezi direktora SOA-e”, najavio je Orešković.

Drama u Hrvatskom saboru

Pravo vrijeme za predsjednicu Grabar-Kitarović u tom trenutku već je došlo. Za glavnog HDZ-ova partnera u Vladi, Most, još nije. 

“Obavio sam razgovor s gospodinom Lozančićem, jer sam se htio upoznati sa svim stvarima. Ne mogu reći da sam primijetio da postoje razlozi zbog kojih on ne bi mogao biti ravnatelj SOA-e”, rekao je Božo Petrov (Most), potpredsjednik Vlade, u intervjuu za Hrvatski radio.

Svemu ovome treba dodati i dramu u Saboru. Prema Zakonu o obavještajnom sustavu, Odborom za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost predsjedava osoba iz najveće oporbene stranke. SDP je predložio donedavnog ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića. Vladajući su ga odbili, što se dogodilo prvi put u 25 godina. Odbor je sada, u trenutku kada državu tresu afere o prisluškivanju i polusmjena šefa SOA-e, bez predsjednika.

Izvor: Al Jazeera