Vijeće sigurnosti UN-a večeras o Kosovu

Protekli period je obilježilo kontinuirano opozicijsko ometanje funkcioniranja kosovskog Parlamenta (EPA)
Protekli period je obilježilo kontinuirano opozicijsko ometanje funkcioniranja kosovskog Parlamenta (EPA)

U New Yorku se večeras održava redovna sjednica Vijeća sigurnosti o Kosovu, na kojoj će biti razmotren izvještaj generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona o radu UNMIK-a i situaciji na Kosovu u proteklom tromjesečnom periodu.

Izvještaj će, kako se očekuje, predstaviti šef UNMIK-a Zahir Tanin.

Ban je u izvještaju izrazio zabrinutost zbog nasilja i zapaljive retorike kojima je pribjegla kosovska opozicija, ocijenivši da je to doprinijelo odgađanju primjene nekih aspekata sporazuma Beograda i Prištine, posebno sporazuma o formiranju Zajednice srpskih općina.

Odgađanje se odnosi na sporazume iz aprila 2013. i avgusta 2015. godine, precizirao je generalni sekretar UN-a i ukazao kako dogovori u pravcu uspostavljanja Zajednice srpskih općina na Kosovu nisu ispunjeni u za to određenom vremenskom okviru.

On je istakao i kako cijeni posvećenost Beograda i Prištine da nastave sa sastancima na visokom nivou u okviru dijaloga uz posredstvo EU.

Stabilna situacija

Ukupna sigurnosna situacija na Kosovu ostala je generalno stabilna u ovom periodu, uprkos nasilju tokom političkih protesta, navodi se u nacrtu izvještaja objavljenom na internetskoj stranici UN-a.

Protekli period je, kako se iznosi, obilježilo kontinuirano ometanje funkcioniranja kosovskog Parlamenta od strane opozicionih poslanika koji su protestirali dijelom i zbog sporazuma usvojenog u avgustu 2015. u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

„Kontinuirana upotreba nasilja i zapaljive retorike opozicije je razlog za ozbiljnu zabrinutost. Takve akcije su neprihvatljive i nemaju mjesta u demokratskom društvu i mogu samo imati negativan uticaj na Kosovo“, upozorio je Ban.

On je istakao kako pokazivanje suštinske opredjeljenosti za vladavinu zakona na Kosovu podrazumijeva i i brzu i odlučnu akciju u pravcu punog uspostavljanja i operacionalizacije Specijalnog suda, pozdravivši saopćenje holandske Vlade od 15. januara o tome da sjedište ove institucije bude u Hagu.

„Očekujem da svi učesnici djeluju efikasno u pravcu zaključenja preostalih koraka u skladu sa odlukama koje je donela skupština Kosova u avgustu 2015.“, naveo je Ban.

Aneks Mogherini

Prioriteti UNMIK-a ostaju poboljšanje sigurnosti, stabilnosti i poštovanja ljudskih prava na Kosovu i u regiji, kao i nastavak konstruktivne saradnje sa Prištinom i Beogradom i svim zajednicama na Kosovu, navodi se u izvještaju.

Uz izvještaj UN-a koji je pripremio Ban Ki-moon, objavljen je i aneks izvještaja visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini o djelovanju Eulexa u kome se navodi kako je u navedenom periodu ova misija nastavila svoje aktivnosti nadzora kao i primjenu izvršnih funkcija u skladu sa svojim mandatom u oblasti vladavine zakona.

Izvor: Agencije


Povezane

Hashim Thaci izabran je za novog predsjednika Kosova, na vanrednom zasijedanju skupštine. Sjednica je nekoliko puta prekidana, zbog suzavca koji su bacili opozicijski zastupnici. Dio njih je napustio zasjedanje, a neki su nasilno udaljeni, zbog ometanja rada parlamenta. Na ulicama Prištine demonstranti su se sukobili s policijom. Pristalice opozicije su na policiju bacile molotovljeve koktele […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO